Opinii

Cum s-au bătut brokerii şi acţionarii Bursei pentru 525 de lei. Plus o cartelă de metrou

525 de lei, atât face  Bursa de la Bucureşti.  Plus o cartelă de metrou

Autor: Cristian Hostiuc

09.01.2012, 19:31 4955

În timp ce acţionarii, brokerii şi investitorii se luptau ca la Rovine pentru alegerea preşedintelui şi a Consiliului de Administraţie, Bursa "murea" cu acte în regulă. După 16 ani de la redeschidere şi după lupte crâncene în culise an de an între brokeri, Bursa poate face cerere acceptată cu brio pentru şomaj. Pentru cei care nu ştiu, ajutorul de şomaj este de 525 lei şi poate creşte în funcţie de anii lucraţi.

La cum arată Bursa de la Bucureşti acum, cu tranzacţii şi implicit comisioane care nu acoperă nici măcar biletul de metrou pentru cea mai mare parte a brokerilor care vin în fiecare dimineaţă la muncă în faţa ecranelor de tranzacţionare şi tot aşteaptă revirimentul, nici nu ar trebui să existe conducere. Indiferent din cine este formată. Să îţi iroseşti zece ore din viaţă stând pe culoarele de la Hilton pentru a face şi desface alianţe, nu merită. Plus orele care s-au pierdut înainte încercând să îl schimbe pe Farmache, să îl pună pe Lucian Anghel sau să îl sprijine din simpatie pe Dan Paul.

În 16 ani nu s-a schimbat nimic la Bursă. Îmi amintesc şi acum când au fost primele alegeri de la Bursă şi cum s-au făcut atunci alianţele care l-au sprijinit pe Farmache. O parte din personajele de atunci şi-au găsit altceva mai bun de făcut, iar alţii luptă în continuare (Siminel) şi nu înţeleg de ce. Oricum Siminel, unul dintre cei mai vechi combatanţi ai fronturilor Bursei, mai mult a delistat de pe piaţa de capital decât a listat. Deci pentru ce se lupta? Pentru că la Bursă trebuie să te lupţi pentru listări, pentru a aduce companii şi implicit investitori.

E bun şi Facebook-ul, Danone, Daimler, Dior dacă Romgaz nu e. Pentru cei interesaţi, astăzi acţiunile Adidas tranzacţionate la Bucureşti au crescut cu 6%, într-o singură tranzacţie de 231,6 lei. Iar brokerul care a făcut tranzacţia a luat un comision 3,5 lei. Cartela cu două călătorii la metrou este de patru lei, deci brokerul trebuie să mai muncească şi mâine.

Petrom, cea mai mare companie românească, cea mai valoroasă şi cu cel mai mare profit, aproape de un miliard de euro, a avut azi tranzacţii de 65.800 lei (15.000 euro). Deci o sută de brokeri s-au bătut astăzi pe 150 de euro. Adică masa pe care o plătesc patru brokeri pentru a face şi desface alegerile pentru bursă. Cred că mai mult au dat pe şpriţ şi pe trabuc şi au pierdut vremea discutând despre Bursă decât au făcut bani din comisioane.

La ora la care scriu acest articol nu se ştie cine va fi preşedintele Bursei. Dar trag speranţa ca peste patru ani, când vor fi noi alegeri, brokerii chiar să nu fie la coadă la ajutorul de şomaj pe bune.

P.S. Să-l felicităm pe Lucian Anghel, noul preşedinte al Bursei şi să-i urăm succes şi nervi de oţel pentru a face faţă discuţiilor interminabile şi fără finalitate de la bursă. Sperăm să nu se lupte pentru ajutorul de şomaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO