Burse - Fonduri mutuale

Florin Tonescu, Romcolor 2000: Scaderile de pe Bursa ne dau de gandit

Florin Tonescu, Romcolor 2000: Scaderile de pe Bursa ne dau de gandit

Scaderile de pe Bursa sperie viitorii emitenti

22.01.2008, 19:59 415

Florin Tonescu, directorul general adjunct al producatorului de coloranti si aditivi pentru mase plastice Romcolor 2000, spune ca scaderile de la Bursa din ultima perioada dau de gandit conducerii companiei in legatura cu apropiata listare.
"Dorim sa listam cat mai repede compania pe piata, insa scaderile din ultima perioada ne dau de gandit in legatura cu acest pas", a declarat Tonescu.
Romcolor 2000 se va lista la Bursa de Valori Bucuresti cel mai probabil la jumatatea lunii februarie printr-o oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 20% din actiuni. Concomitent, Georgiana Pogonaru, directorul general al companiei si unul dintre actionarii importanti, intentioneaza sa scoata la vanzare un pachet de circa 5% din companie la pretul din oferta. Intermediarul ofertei este societatea de brokeraj BCR Securities.
Banii atrasi de pe piata de capital ar urma sa suplimenteze planul de investitii al companiei, Romcolor avand un necesar investitional de circa 7 mil. de euro pentru urmatorii trei ani. Conducerea companiei spune ca pentru acoperirea acestora va apela si la credite si la rezervele de profit ale societatii.
"Noi facem parte dintr-un grup international, iar Romcolor are in subordinea sa toata Europa Centrala si de Est. De aceea in prezent cautam un loc undeva in estul Europei unde sa deschidem o noua fabrica pentru a ne extinde capacitatile de productie", spune Florin Tonescu.
Compania face parte din grupul Global Color, controlat de compania greaca Plastika Kritis unul dintre principalii producatori de pe piata europeana de coloranti si aditivi pentru mase plastice, si este reprezentata pe piata europeana prin sase companii.
Romcolor 2000 detine o cota de piata de circa 65% in Romania si exporta in alte 16 tari din Europa Centrala si de Est.
Plastika Kritis detine 80% din actiunile producatorului autohton de coloranti si aditivi, iar Georgiana Pogonaru restul de 20% din actiunile Romcolor 2000.
Conducerea companiei a precizat faptul ca pentru fabrica din Romania compania si-a planificat investitii de 5 mil. euro in vederea relocarii fabricii, majorarea capacitatii de productie cu 50% a acesteia si achizitia de aparatura de laborator, iar pentru noua fabrica din afara vrea sa aloce pentru inceput alte 2 mil. euro.
"In 2-3 ani vrem sa ne dublam capacitatea de productie. Estimam ca in urmatorii 3-5 ani piata de coloranti si aditivi va creste in medie cu cel putin 12-15% pe an", spune Tonescu.
Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 8,5 mil. euro, in crestere cu circa 15% fata de anul precedent, si un profit net de 1,15 mil. euro, cu 35% mai ridicat decat cel obtinut in 2007.
Romcolor 2000 este legata de Prodplast Bucuresti prin actionariatul celor doua societati, in care Georgiana si Florin Pogonaru detin pachete importante. Omul de afaceri Florin Pogonaru este actionarul principal al Prodplast, el controland prin mai multe societati aproape 33% din companie.
"Prodplast Bucuresti este unul din clientii nostri importanti din Romania si ne leaga o colaborare de 12 ani. Avem proiecte comune de dezvoltare a colorantilor si aditivilor pentru a creste calitatea maselor plastice", a precizat Florin Tonescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO