Burse - Fonduri mutuale

​Fondul imobiliar NEPI vrea să strângă 40 mil. euro de pe bursele de la Johanesburg, Londra şi Bucureşti. Ce va face cu banii?

Autor: Andrei Chirileasa

23.10.2011, 16:35 385

Fondul sud-african de investiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) vrea să-şi majoreze capitalul cu 40 milioane de euro, iar investitorii interesaţi pot achiziţiona drepturi de preferinţă în perioada 7 - 18 noiembrie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile vor fi utilizate pentru a finanţa potenţialele achiziţii în România, aflate în curs de negociere, iar în cazul în care aceste achiziţii nu vor fi realizate, încasările din oferta de drepturi vor fi folosite pentru rambursarea împrumuturilor existente, potrivit unui raport al fondului transmis bursei.

În cadrul ofertei se vor emite 14,28 milioane de acţiuni, însoţite de drepturi de preferinţă, aceasta fiind prima operaţiune de acest tip din România pentru o companie străină.

Preţul de subscriere pentru acţiunile noi este de 2,8 euro pentru acţionarii înregistraţi în Marea Britanie şi România şi 30 ranzi pentru cei din Africa de Sud, preţ calculat pentru un curs de 10,7 ranzi/euro. Preţul de subscriere, de circa 12,12 lei/acţiune, este sub ultima cotaţie a titlurilor NEPI de la BVB, de 13,79 lei.

Investitorii români vor putea subscrie 16,14 titluri noi la 100 de acţiuni deţinute de aceştia la 4 noiembrie, iar data de referinţă pentru investitorii înscrişi în registrul Africa de Sud sau în registrul din Marea Britanie, va fi de 11 noiembrie.

Fortress Income 2 Proprietary Limited, o filială deţinută de Fortress Income Fund Limited, a fost de acord să subscrie toate acţiunile din oferta de drepturi, în schimbul unui comision 0,5% din anagajamentul său de subscriere (circa 196.000 de euro). Fortress Income Fund deţine în prezent 3,76% din acţiunile NEPI şi ar putea deveni cel mai mare acţionar al fondului dacă va cumpăra toate acţiunile din majorarea de capital.

În prezent, principalii acţionari ai NEPI sunt fondul Resilient Income Property Fund, cu 18,19% din acţiuni, RMB Securities, cu 13,43%, Martin Slabbert, CEO-ul NEPI, cu 5,56% din acţiuni, şi Des de Beer, unul dintre directorii ne-executivi, cu 4,57%.

Actionarii vor avea dreptul ă solicite acţiunile excedentare rămase nesubscrise de către alţi acţionari, acestea urmând să fie atribuite în mod echitabil ţinând seama de numărul de acţiuni şi drepturi deţinute înainte de alocare.

Fondul sud-african de investiţii imobiliare a înregistrat în primul semestru un profit de 7,1 mil. euro, de 2,4 ori peste câştigul din perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care veniturile din chirii au urcat cu 60%, la 16,1 mil. euro.

Fondul avea la finalul primului semestru active totale de 385 mil. euro, cu 7% peste valoarea de la 31 decembrie, de 360,1 mil. euro.

Portofoliul NEPI deţine proprietăţi de tip retail, birouri şi proprietăţi industriale în România şi Germania, iar pe piaţa locală principale active sunt parcul comercial ERP din Brăila şi proiectul de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti.

NEPI este primul fond de investiţii imobiliare listat la BVB, pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) şi de la Londra, pe segmentul AIM.

Fondul a fost listat la BVB la 20 iunie, iar cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fostr realizată la 12 octombrie, când preţul a stagnat la 13,79 lei. La această cotaţie, capitalizarea fondului este de 251 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO