Burse - Fonduri mutuale

Fondul inchis STK Emergent a strans 5,5 mil. euro de la investitorii de pe Bursa prin oferta publica

Fondul inchis STK Emergent a strans 5,5 mil. euro de la investitorii de pe Bursa prin oferta publica

Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial, sustine ca nivelul subscrierilor este multumitor date fiind conditiile de piata.

11.03.2008, 20:39 24

Brokerii spun ca gradul de subscriere a fost determinat de conditiile nefavorabile de pe Bursa, dar si de pretul ridicat de vanzare al actiunilor.
Potrivit datelor disponibile ieri, 287 de investitori au subscris actiuni in valoare de 20,8 milioane de lei (5,5 milioane de euro), din oferta totala de 50 de milioane de lei (13,4 milioane de euro).
Cea mai mare parte a investitorilor sunt persoane fizice din Romania, printre investitorii persoane juridice numarandu-se si compania Luxten, care a subscris aproximativ 7% din actiuni, in valoare de 860.000 de lei (230.000 de euro).
Luxten Lighting controla 7,85% din activele fondului inaintea demararii ofertei publice.
"Am participat la IPO in vederea rentabilizarii plasamentelor initiale realizate la STK Emergent", spune Monica Bucur, director economic la Luxten Lighting.
Compania de iluminat public Luxten Lighting a investit 3 milioane de euro la fondul STK Emergent in luna august a anului trecut pentru o perioada de sase luni. Avand in vedere ca in intervalul august 2007-februarie 2008, plasamentele companiei la STK Emergent au scazut in valoare din cauza corectiilor de pe Bursa, reprezentantii Luxten au decis sa continue ca investitori pana la 30 septembrie 2008.
Ordinele care urmeaza a fi inregistrate in decursul zilei de azi pot urca nivelul subscrierilor la STK Emergent pana la 45%. Pragul de succes al ofertei publice a fost stabilit de administratorii fondului la 10% din totalul titlurilor oferite.
"Am depasit pragul de succes al ofertei si pot spune ca nivelul de subscrieri cu care s-a incheiat IPO este un rezultat multumitor date fiind conditiile de piata. Poate ca a fost o oferta prea mare de titluri, tinand cont de faptul ca listarea unui fond inchis este o noutate pentru piata locala si pentru investitori. Cu exceptia Transgaz, IPO-urile recente din piata au fost de dimensiuni mai mici", declara Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial, administratorul fondului.
Cu o zi inaintea inceperii ofertei publice, pe 18 februarie, Pascu estima o suprasubscriere, bazandu-se pe faptul ca "dezavantajul de a intra cu un pret mai mic decat cel real va fi compensat de faptul ca putem investi in actiuni ieftine si sa marcam astfel randamente mari".
Fondul a scos la vanzare 177.877 de titluri, la pretul de 281 de lei, pret considerat ridicat de brokeri si analisti, in conditiile in care valoarea unitatii de fond la sfarsitul lunii ianuarie era de 194 de lei. "Pretul titlurilor a fost putin cam ridicat si acest lucru s-a vazut in piata, tragand in jos nivelul subscrierilor.
Conditiile nefavorabile de pe piata de capital au avut de asemenea un impact negativ asupra ofertei", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Chiar daca piata locala de capital duce lipsa de IPO-uri, apetitul investitorilor pentru plasamente in titluri noi este conditionat de cat de atractiv este pretul de emisiune, acestia mizand pe discounturi atunci cand se deruleaza o oferta publica de titluri. Lipsa de lichiditate din piata i-a facut pe investitorii locali sa fie mai selectivi in ceea ce priveste plasamentele in titlurile nou intrate pe piata, fiind in cautare "de chilipiruri", spun brokerii.
"Raportul dintre pretul de emisiune si valoarea unitara a activului net (VUAN) este foarte important in evaluarea fondului. Cred ca in acest raport pretul de emisiune a fost prea mare", explica Pasol.
Walter Blaj, director general adjunct al societatii Globinvest - care administreaza doua fonduri inchise de investitii, este de parere ca "o atitudine mai optimista a investitorilor la Bursa ar fi dus la un succes mai ridicat al ofertei".
"Pretul titlurilor si conjuctura prin care trece piata de capital poarta vina pentru nivelul final al subscrierilor", continua el.
Strategia investitionala a fondului STK Emergent ramane neschimbata, indiferent de pragul subscrierilor, 60% din subscrierile de aproximativ 21 de milioane de lei vor merge catre actiuni care se tranzactioneaza si 40% din resurse vor fi alocate in actiuni ale firmelor care activeaza in domeniul constructiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO