Burse - Fonduri mutuale

Fondurile bulgaresti au pierdut 230 mil. euro in sase luni

15.07.2008, 19:23 14

Criza financiara internationala a lasat urme adanci in industria fondurilor mutuale din Bulgaria care a raportat o scadere de 30% a activelor locale in primul semestru, mult peste deprecierea suferita de activele fondurilor romanesti.
Fondurile mutuale bulgaresti au incheiat primele sase luni ale anului cu active nete in valoare de 317 de milioane de euro, in scadere cu 30% fata de sfarsitul anului trecut, potrivit informatiilor furnizate de Asociatia Companiilor de Administrare a Investitiilor din Bulgaria (ACAIB).
Primele trei luni ale anului au fost una dintre cele mai grele perioade pentru fondurile bulgaresti cand au pierdut 110 milioane de euro, in trimestru al doilea deprecierea s-a redus la 17 milioane de euro. Astfel, pierderea suferita in primul semestru se ridica la 227 de milioane de euro.
De partea cealalta a granitei, fondurile autohtone au supravietuit mai bine corectiilor bursiere agresive, raportand o scadere de doar 6% a activelor, pana la 896 de milioane de lei (250 mil. euro), in primul semestru.
In ciuda pierderilor ridicate suferite de fondurile bulgaresti, acestea continua sa se situeze peste nivelul de active al industriei locale.
Deprecierea suferita in primul semestru de bursele celor doua piete a fost apropiata. Indicele SOFIX al Bursei de la Sofia, care include cele mai lichide 19 companii listate, a pierdut 37,6% in primul semestru, in timp ce indicele BET, al celor mai mari zece companii listate la Bursa de la Bucuresti, a pierdut 34,5%.
"Deprecierea de 30% a activelor a fost cauzata pe de o parte de retragerile facute de investitori si pe de alta de scaderea pietei. Fondurile de actiuni au suferit cel mai mult, urmate indeaproape de fondurile diversificate. Retrageri importante au raportat si fondurile de obligatiuni. Singurii castigatori au fost fondurile monetare, care au reusit sa atraga plasamente, dar acestea detin o cota redusa din piata, de doar 5%", a declarat pentru Ziarul Financiar Daniel Ganev, membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei Companiilor de Administrare a Investitiilor din Bulgaria (ACAIB).
Spre deosebire de fondurile bulgaresti care au incheiat primul semestru cu un sold negativ al intrarilor nete, fondurile locale au atras de la investitori 106 milioane de lei (30 mil. euro). Cea mai mare parte a intrarilor nete, de aproape 70%, au luat calea fondurilor de obligatiuni, urmate la mare distanta de fondurile monetare care au raportat intrari nete de 16,7 mil. lei (4,6 mil. euro).
In ceea ce priveste randamentele din primul semestru, un singur fond bulgaresc a incheiat pe plus, mai exact Advance IPO Fund administrat de Karoll Capital Management. Pe piata locala, niciun fond de actiuni nu a incheiat primul semestru cu randament pozitiv. Cel mai performant fond de actiuni a fost Investica Altius, cu o depreciere de 19,3% a unitatii.
"Advance IPO Fund, care investeste in Oferte Publice Initiale din Europa de Est, a fost cel mai performant fond cu un randament de 0,6%. Trebuie mentionat insa ca din cauza activitatii reduse din segementul ofertelor publice, cea mai mare parte a activelor a fost pastrata sub forma de lichiditati", a explicat Ganev, care ocupa si functia de manager de portofoliu la societatea de administrare Karoll Capital Management din Sofia.
La sfarsitul lunii iunie, cele mai importante detineri ale fondului Advance IPO erau titlurile Turk Telekom care detineau o pondere de 4,1% din activele totale de 6,8 milioane de euro, Billboard cu 3,6% si actiunile combinatului chimic ZA Tarnow din Polonia cu 3,1%.
In contextul corectiilor bursiere, strategia de investitii a administratorilor de la Karoll Capital Management a avut in vedere mentinerea unei cote ridicate de lichiditati in portofoliu, si refugierea in plasamente alternative, asemeni investitiilor in fondurile de investitii imobiliare (Real Estate Investment Trust-REIT) si plasamente de tip private equity. Fondurilor mutuale locale nu le sunt permise astfel de plasamente alternative.
"Una dintre precautiile luate in perioada corectiilor a fost aceea de a investi in plasamente alternative, cum sunt REIT care investesc in terenuri agricole, am facut private equity in scopul reducerii volatilitatii si depasirii benchmarkului", a explicat Ganev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO