Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de private equity: Vom amana sau abandona tranzactii din cauza crizei

16.10.2008, 19:41 23

Criza financiara pune in pericol randamentele obtinute de fondurile de private equity care investesc pe piata locala, cu atat mai mult cu cat sectoare precum constructiile si serviciile financiare, considerate domenii fierbinti, vor fi si cele mai afectate de turbulentele internationale.

"Planurile de achizitie ale fondurilor de private equity sunt influentate de efectele cunoscute, dar si de cele anticipate si probabil vom asista la amanarea sau chiar abandonarea unor tranzactii in curs", spune Horia Manda, managing partner la Access Capital, administratorul fondurilor Romanian-American Enterprise Fund si Balkan Accession Fund.
El se asteapta ca pe o perioada de cativa ani, multiplii de evaluare sa se contracte reducand atat pretul de intrare, cat si cel de la exit".
Multiplii de evaluare stabilesc valoarea tranzactiei la care un fond de private equity intra sau marcheaza exitul dintr-o companie. Acestia iau in calcul cifra de afaceri, profitul, pozitia pe care o detine compania pe piata unde activeaza si potentialul de crestere.
In contextul instabilitatii financiare din plan international, fondurile de private equity vor fi mai selective in achizitii pentru ca unele sectoare de activitate vor fi afectate de accesul redus la finantare bancara, iar ratele de crestere previzionate se vor tempera, estimeaza reprezentantii locali ai fondurilor de private equity.
"Efectul crizei va fi diferit in functie de domeniul de activitate. Domenii ca sectorul financiar si constructiile vor fi mai serios afectate, in timp ce sectoare cum ar fi utilitatile, ingrijirea sanatatii vor suferi influente mai putin semnificative", spune Mihai Sfintescu, partener la compania de investitii 3TS Capital.
Principalele puncte de atractie ale fondurilor de private equity pe piata locala au fost sectoarele serviciilor financiare alaturi de constructii, insa acestea sunt si printre cele mai vulnerabile in fata crizei financiare.
"Una dintre principalele provocari pentru fondurile de private equity care investesc in Europa Centrala si de Est este cresterea competitiei pe tranzactii, chiar si pentru tranzactiile mari, tinand cont de resursele mari disponibile pentru aceasta regiune. Iar acest lucru va pune presiune asupra preturilor, care pot creste", este de parere Mirela Ene, directorul departamentului de cercetare al Asociatiei Europene de Private Equity si Venture Capital (European Private Equity and Venture Capital Association - EVCA).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO