Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale, o investitie "tactica" pentru SIF-uri

24.08.2006, 20:22 14

Fondurile mutuale au devenit un instrument de cash-management din ce in ce mai utilizat de SIF-uri, ca alternativa la depozitele bancare, deoarece au avantajul de a fi mai lichide in conditiile unei rentabilitati mai ridicate.
SIF Muntenia si-a majorat in iulie plasamentele in fonduri mutuale cu circa 635.000 de euro (2,25 mil. lei), conform datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Pasament Colectiv (UNOPC). La finele lunii iulie, SIF Muntenia avea plasamente de 1,47 mil. euro (5,2 mil. lei) in titluri de fond. SIF Moldova, SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia aveau si ele plasamente in fonduri mutuale in valoare totala de 1,16 mil. euro (4,1 mil. lei).
"Plasamentele in fonduri mutuale reprezinta investitii tactice, nu strategice. Acestea fac parte din strategia noastra de administrare a portofoliului de lichiditati. Ne-am orientat spre fondurile mutuale deoarece acestea sunt investitii lichide, care au adus anii trecuti randamente mai bune decat depozitele bancare", a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia.
"Nu investim intr-un singur fond sau intr-o anumita categorie de fonduri. Investim si in fonduri monetare, dar si in fonduri de actiuni, care par foarte atractive in perioadele de crestere ale Bursei", a precizat Szel.
Indicele fondurilor mutuale calculat de Certinvest a inregistrat in ultimul an o crestere de 7,57%, in conditiile in care un depozit bancar constituit in urma cu un an ar fi adus o dobanda mai mica de 7%.
Totusi, SIF-urile continua sa plaseze cea mai mare parte a lichiditatilor de care dispun in depozite bancare. Valoarea detinerilor in depozite bancare ale SIF-urilor se ridica la finele lunii iulie la peste 71 mil. euro (252 mil. lei).
Activele nete ale SIF-urilor au crescut cu peste 33% in primele sapte luni ale acestui an, ridicandu-se la 1,83 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO