Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale testeaza investitiile la Bursa de Valori

01.03.2001, 00:00 17



Fondurile Mutuale au inceput sa faca pasi timizi catre Bursa de Valori incurajate de castigurile pe care le-au adus actiunile cotate la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an.

Administratorii fondurilor romanesti spun ca scandalul FNI a fost un test bun pentru fidelitatea clientilor lor. Faptul ca majoritatea fondurilor au supravietuit ii indemna acum pe administratori sa testeze investitii care au potentialul de a creste mai mult pe termen lung.

Un numar de noua fonduri aveau plasete la sfarsitul lui ianuarie circa 19 miliarde de lei in alte investitii decat clasicele certificate de trezorerie si depozite bancare. Aproape 1,4 miliarde de lei din totalul de 263 miliarde de lei administrate de fondurile deschise erau plasate in actiuni cotate pe pietele bursiere.

Principala problema in calea unor investitii mai mari a fondurilor mutuale la pe pietele bursiere nu este lipsa oportunitatilor de investitie. Multi administratori de fonduri spun ca analistii lor au gasit oportunitati punctuale, dar fluctuatia preturilor provoaca probleme.

Clientii fondurilor s-au obisnuit cu cresteri continue ale valorii unitatilor de investitie. Asumarea unor pozitii mai mari pe actiunile cotate s-ar traduce in variatii saptamanale importante ale unitatuilor de investitie, chair daca pe termen lung cresterea ar fi mult mai mare.

Pana una alta administratorii se multumesc sa speculaze pe actiuni sume mici, de 300 - 500 milioane de lei, pentru ca se tem de scaderi temporare de preturi si nici lichiditatea pietei nu permite mai mult.

Castigurile pe care le-au obtinut din investitiile la Bursa a determinat insa mentinerea atentiei pentru catre acesta piata.



Alro si Banca Transilvania preferatele fondurilor

Fondul Mutual Transilvania a castigat bine din operatiuni pe actiunile Alro si Banca Transilvania.

"Pe ambele titluri am prins minimele la cumparare si o parte din titluri le-am vandut inanite de data dividendului, cand pretul a crescut. Am castigat destul de bine" a declarat pentru Ziarul Financiar Valter Blaj, director la Globinvest, societate care administreaza fondul Transilvania.

Societatea a jucat pentru didvidende pe societatea Bantim, care este cotata pe RASDAQ.

Valter Blaj spune insa ca sumele jucate la Bursa sunt mici, avand mai degraba rolul de a tine in priza echipa de analia si a pastra legatura cu jocul bursier.

"In ultimele doua luni ale anului pe portofoliul de actiuni am inregistrat o crestere record, de 16% ceea ce anualizat inseamna mai mult decat 100%. Valoarea plasata este insa mica, de circa 300 de milioane de lei in conditiile in care activul fondului e mai mare de 60 de miliarde de lei" a spus Valter Blaj.



Fondul Capital Plus a obtinut anul trecut un randament de 57,7% din investitiile in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti si pe RASDAQ. Perioada de varf a fost la sfarsitul anului, cand bursa a urcat in principal datorita apropierii datelor dividendelor.

In perioada 1 noiembrie - 31 decembrie 2000 indicele actiunilor cotate din portofoliul Capital Plus a urcat cu 21%, ceea ce insemna un randament mediu anual de 126%. In aceeasi perioada valoarea medie a investitiilor fondului a fost de 207 milioane lei iar activul net peste opt miliarde de lei.

"Suma investitiilor la bursa poate parea mica dar trebuie tinut seama si de faptul ca administratorul unui fond de investitii trebuie sa-si coreleze permanent sumele investite in valori mobiliare cu activul total al fondului" a declarat pentru Ziarul Financiar Iulian Panait, director la Certinvest, societatea care administreaza fondurile Capital Plus si Tezaur, cel de-al doilea fiind calat exclusiv pe instrumente monetare.

Iulian Panait spune ca valoarea investitiilor trebuie sa fie mica asfel ca fluctuatiile preturilor actiunilor sa nu afecteze evolutia saptamanala a fondului. Pe de alta parte nici o suma prea mica nu se justifica pentru ca in acest caz evolutia favorabila nu se va mai reflecta in performanta fondului.

In acest an investitile Capital Plus in actiuni au mers bine, fondul obtinand o crestere de 24,1%.

"In ultima perioada am investit in actiuni ale Bancii Transilvania, pentru care am obtinut intr-o prima faza un randament bun. O parte dintre aceste actiuni le-am pastrat si dupa data dividendului, pentru ca societatea a obtinut un profit bun anul trecut si consider ca vor avea o evolutie buna si in viitor" a spus Iulian Panait.

Capital Plus mai jucat si pe actiunile Aerostar Bacau, cu un un randament de 30% in doua luni si a mai obtinut rezultate bune din plasamentele in titluri Alro si Otelinox.



La un pas de revenirea pe piata

Fondul pentru Comert Exterior (FCE) a fost la un pas de a reintra pe piata bursiera, pe care nu a mai jucat din 1997. atunci administratorii au anticipat scaderea pietei si s-au retras total, continuand insa sa monitorizeze evolutiile actiunilor.

"Am fost extrem de tentati anul trecut sa intram pe actiunile Alro. Din cauza problemelor FNI a trebuit sa fim cu ochii pe lichiditatea fondului si de aceea am ales o politica neagresiva" a declarat pentru Ziarul Financiar Robert Pintilie, directorul departamentului de administrare al SIRA, societatea care administreaza FCE.



ai pe RASDAQ exista oportunitati

Fondul Pentru Investitii si Dezvoltare, administrat de SMF 2000 a jucat pana acum pe actiuni cotate pe piata RASDAQ, inre care se poate enumera titlurile Automatica, Melana, Laromet. La Bursa de Valori FIDE a jucat pe titlurile Automobile dacia Pitesti.

"Nu urmarim sa acumulam pachete de actiuni ci doar sa castigam din tranzactii" a declarat pentru Ziarul Financiar Renata Tilica, presedintele SMF 2000.

Fortuna Classic a investit aproximativ 3,5% din activele sale in actiuni cotate, ceea ce reprezinta o valoare totala de peste un miliard de lei. Sorin Dan, presedintele Capital Asset Management, societatea care administreaza acest fond, spune ca investitiile la bursa sunt mai mai degraba pe termen lung decat speculative.

"De exemplu la Banca Transilvania an cumparat si am pastrat titlurile si dupa data de referinta, pentru ca vom castiga mai mult cu actiunile gratuite pe care le vom primi. In general noi cautam brese, acolo unde sa putem castiga bine" a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Dan.

Fondurile deschise castiga bine si din operatiunile cu bilete la ordin. Acestea reprezinta in esenta operatiuni de finantare a unor societati private cu necesitati temporare de lichiditati. Marea majoriatate a operatiunilor se deruleaza cu instrumente garantate fie cu valori mobiliare fie cu active reale.

Prin cu aceste finantari administratorii reusesc sa obtina randamente mai bune decat dobanzile pe care le-ar primi din depozitele bancare sau din operatiunile cu titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO