Burse - Fonduri mutuale

Forta si soliditate financiara pentru companiile listate la BVB

Forta si soliditate financiara pentru companiile listate la BVB

Bursa vrea sa impuna conditii mai restrictive pentru admiterea la Categoria 1

03.04.2008, 20:03 40

De curand, Bursa de Valori Bucuresti a initiat o serie de consultari cu principalii actori ai pietei de capital - societati de brokeraj, agenti de bursa, administratori de fonduri si investitori - in scopul de a recepta corect asteptarile, opiniile si nevoile acestora cu privire la strategia de dezvoltare a BVB si la schimbarile pe care implementarea strategiei le-ar putea genera.
Pe site-ul www.bvb.ro a fost creat un buton de "Consultari cu publicul", care poate fi accesat pentru completarea online a acestor chestionare.
Primul subiect pe care Bursa de Valori Bucuresti l-a propus si care se afla in prezent in dezbatere este prelungirea duratei in care se pot realiza tranzactii, prin reanalizarea orarului sedintei de tranzactionare.
Cea de-a doua sesiune de consultari, care va debuta in cel mai scurt timp, se refera la revizuirea cerintelor de admitere si promovare la tranzactionare in Categoria 1 actiuni pe piata reglementata si are ca scop sporirea soliditatii si a fortei financiare pentru companiile aflate la cota bursei si implicit incurajarea investitorilor.
La recomandarea Comisiei de Admitere la Tranzactionare si a Consiliului Bursei, Departamentul Admitere Piete Reglementate a realizat un studiu despre cerintele de admitere si promovare a actiunilor la Categoria 1 pe piata reglementata, luand in considerare atat situatia actuala a economiei romanesti, asa cum este reflectata in piata de capital, cat si pozitionarea Bursei de Valori Bucuresti in context regional si global. In urma acestei analize, au fost propuse modificari in ceea ce priveste durata planului de afaceri intocmit la admiterea la tranzactionare, unii dintre indicatorii de lichiditate pentru mentinerea la Categoria 1 actiuni, respectiv 2 actiuni, precum si introducerea unor noi conditii de promovare si/ sau de mentinere la Categoria 1 actiuni.
Modificarea duratei planului de afaceri intocmit la admiterea la tranzactionare de la 2 ani la 3 ani este o propunere care are rolul de a ajuta investitorii sa prognozeze evolutia companiei, prognoza in baza careia ar putea sa cantareasca mai bine deciziile de cumparare sau de vanzare.
S-a propus si schimbarea pragurilor in ceea ce priveste valoarea medie zilnica a tranzactiilor si numarul mediu zilnic de tranzactii pentru mentinerea la Categoria 1 si la Categoria 2 actiuni.
Inlocuirea numarului mediu zilnic de tranzactii cu 25 tranzactii/zi, fata de 5 tranzactii/zi, cum era prevazut pana acum pentru Categoria 1, reprezinta o actualizare, tinand cont de realitatea pietei, in conditiile in care in anul 2007, cele 16 companii si 5 societati de servicii de investitii financiare (SIF) aflate la Categoria 1 actiuni au inregistrat un numar mediu de tranzactii/zi intre 28 (Azomures) si 746 (SIF 5), fara a lua in calcul Transgaz care a inceput sa se tranzactioneze din 24 ianuarie 2008. Ridicarea pragului de la 2 tranzactii/ zi la 5 tranzactii/zi pentru cele 38 de companii aflate la Categoria 2 actiuni, conform datelor din 2007, nu le-ar afecta pe majoritatea acestora.
Modificarea indicelui de lichiditate de la 2.000 lei/ zi la 5.000 lei/zi pentru companiile aflate la Categoria 2 actiuni, cat si ridicarea pragului pentru valoarea medie zilnica a tranzactiilor la 40.000 lei/zi, de la 25.000 lei/zi pentru Categoria 1 actiuni, reprezinta masuri de actualizare ale conditiilor de mentinere la respectivele categorii.
In anul 2007, la Categoria 2 actiuni, companiile au inregistrat o valoare medie a tranzactiilor cuprinsa intre 42.000 lei/zi (Azomures) si 8.120.000 lei/zi (SIF 5).
S-a propus introducerea unei noi reguli si pentru companiile care doresc sa promoveze la Categoria 1 actiuni: emitentul trebuie sa aiba la momentul dezbaterii cererii sale, valorile indicatorilor de lichiditate superioare celor prevazute in reglementarile BVB curente cu, de exemplu, 10-30%. Aceste valori mai mari pot constitui o rezerva pentru o scadere viitoare (prin similitudine cu tunelul de pret de ? 15%) sau un prag mai mare pentru unii emitenti care doresc promovarea.
Pentru admitere, promovare si mentinere la tranzactionare in Categoria 1 actiuni s-a propus ca pragul sa fie ridicat de la 8 mil. euro, capitaluri proprii sau capitalizare, cum se stabilise in anul 2000, la valoarea de 30 mil. euro.
Conditiile legate de capitalizarea companiei pentru a fi admisa sau mentinuta la prima categorie a Bursei difera foarte mult de la o bursa la alta - la Bursa de la Sofia este de 20,5 mil. euro, la Bursa de la Budapesta de 9,5 mil. euro (din care capitalizarea free float-ului trebuie sa fie de 7,6 mil. euro), la Bursa de la Atena de 150 mil. euro, la Bursa din Cipru de 3,5 mil. euro, iar la NYSE Euronext, actiunile aferente free-float trebuie sa aiba o capitalizare de 65 mil. euro.
O noua conditie de promovare si mentinere in Categoria 1 actiuni ar putea fi adoptarea de catre emitenti a Codului de Guvernanta Corporativa (CGC) si transmiterea catre BVB a unei declaratii de conformare cu 14 din cele 19 principii de guvernanta corporativa la sfarsitul fiecarui an calendaristic.
Societatile comerciale care decid sa adopte acest cod se obliga sa respecte drepturile actionarilor si sa realizeze o comunicare efectiva si activa cu acestia, sa asigure serviciile unor administratori si directori executivi de buna calitate si sa efectueze raportari periodice si adecvate asupra tuturor evenimentelor importante referitoare la societate, inclusiv situatia financiara, performanta, proprietatea si conducerea acesteia. Numirea membrilor Consiliului de Administratie se va constitui intr-o procedura oficiala, riguroasa si transparenta. Consiliul de administratie al acestor societati se va intalni la intervale regulate si va adopta decizii, actionand in interesul societatii si al actionarilor, asigurand dezvoltarea sustenabila, astfel incat nicio persoana sau grup restrans de persoane sa nu poata domina procesul decizional al CA.
Un numar corespunzator de membri CA vor fi administratori independenti, in sensul de a nu avea sau de a nu fi avut recent, direct sau indirect, nicio relatie de afaceri cu emitentul sau persoane implicate cu acesta de o asemenea importanta incat sa le influenteze obiectivitatea opiniilor. Consiliul de Administratie va evalua daca este posibila alcatuirea unui Comitet de nominalizare, format din membrii sai, alcatuit, in principal, din administratori independenti, care va adopta reguli stricte, menite sa protejeze interesele societatii si va identifica solutionarea adecvata a situatiilor in care un administrator are un interes material in nume propriu sau in numele unor terti.
Membrii CA nu vor lua parte la dezbaterile sau deciziile care creeaza un conflict intre interesele lor personale si cele ale societatii. Consiliul de Administratie trebuie sa aiba capacitatea de a supraveghea, analiza si evalua activitatea directorilor executivi, si tratamentul echitabil al actionarilor. CA va stabili proceduri de aprobare si implementare pentru tranzactiile incheiate de emitent. Atat administratorii, cat si directorii vor pastra confidentialitatea documentelor si informatiilor primite pe perioada mandatului lor.
In cazul in care se adopta un sistem de conducere si control dual sau unitar, articolele se aplica in mod corespunzator, adaptand prevederile unitare la sistemul adoptat. Sistemul de conducere dual provine din Germania si atribuie activitati de conducere si control pe de o parte consiliului de administratie impreuna cu directorul general si pe de alta parte unui consiliu de supraveghere. Sistemul de conducere unitar provine din America si concentreaza functia de conducere in mainile consiliului de administratie alaturi de directorul general al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO