Burse - Fonduri mutuale

FP a urcat pe prima poziţie în portofoliul celui mai mare fond de acţiuni

FP a urcat pe prima poziţie în portofoliul celui mai...

Autor: Roxana Pricop

22.12.2015, 00:03 789

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) sunt cel mai mare plasament al NN International Romanian Equity, cel mai mare fond de acţiuni după valoarea investiţiilor pe bursa de la Bucureşti, devansând titlurile Banca Transilvania (TLV), care au deţinut prima poziţie timp de mai mult luni.

Potrivit informaţiilor din raportul pe luna noiembrie, fondul avea investite 9,9% din acti­vele proprii de 477 milioane de lei în ac­ţiuni FP. Al doilea cel mai mare plasament erau titlurile TLV la 30 noiembrie, cu o pon­dere de 9,27% din active, urmate de acţiunile BRD cu o pondere de circa 8% din active.

Rocada între titlurile TLV şi cele ale FP ar fi putut avea loc şi ca urmare a faptului că în noiembrie titlurile FP au stagnat în timp ce acţiunile TLV au scăzut cu aproape 7%, şi nu neapărat ca urmare a schimbării de optică din partea administratorului. Pe parcursul acestui an, principalele cinci deţineri ale fondului au fost titlurile Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Electrica, BRD şi Romgaz. Portofoliile fondurilor mutuale de acţiuni sunt folosite drept sursă de inspiraţie pentru in­v­­estitorii la bursă, creşterea sau reducerea ex­pu­nerii pe o anumită acţiune fiind semnale privind aşteptările managerilor. Spre deo­sebire de investitorii de rând, fondurile de ac­ţiuni fac plasamentele pe termene mai lungi, iar investiţiile acestora sunt supuse unor regle­mentări stricte. Mai exact, fondurile de acţiuni nu pot de­ţine mai mult de 10% din activele pro­prii într-o singură ac­ţiune, indiferent cât de op­timist este managerul respectivului fond. Astfel se explică faptul că cele mai mari de­ţineri ale fondurilor de acţiuni sunt acţiunile lichi­de, în număr relativ redus pe bursa de la Bucureşti.

Fondul NN IR Equity, înregistrat la Lu­xemburg, dispune de active de 477 milioane de lei, din care circa 60% sunt investite local, iar restul pe pieţele din regiune – Austria, Po­lonia, Ungaria. Fondul a marcat un ran­da­ment de 1,86% în primele 11 luni ale acestui an, faţă de un plus de 0,1% al indicelui reper.

Al doilea cel mai mare fond de acţiuni  -BT Maxim, cu active în gestiune de 95,1 milioane de lei – avea acţiunile Banca Transilvania pe prima poziţie în portofoliu, potrivit datelor disponibile la 31 octombrie. Fondul a raportat un randament de 8,7% în primele 11 luni ale anului, peste deprecierea de 1% raportată în acelaşi interval de indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti.

Erste Equity este al treilea cel mai mare fond de acţiuni, cu active în gestiune de 82 mil. lei. La 27 noiembrie, cele mai mari investiţii erau acţiunile Fondului Proprietatea, cele ale BRD şi Electrica. În primele 11 luni ale anului, fondul a marcat un randament de 6,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO