Burse - Fonduri mutuale

FP se împrumută ca să nu trebuiască să vândă Petrom sau Romgaz

FP se împrumută ca să nu trebuiască să vândă...

Autor: Radu Bostan

07.05.2015, 00:06 566
Administratorul Fondului Pro­prietatea (simbol bursier FP), Frank­lin Templeton, are de acoperit un deficit de cash de 300 milioane de lei în acest an pentru a-şi susţine programul de răscumpărări de acţiuni.
 
Marile tranzacţii pe care miza nu s-au mai concretizat, iar fondul a trebuit să bată la uşa băncilor ca să facă rost de bani.
 
Templeton este presat de acţionari să reducă discountul de tranzacţionare, adică diferenţa dintre preţul de pe bursă al titlurilor FP şi valoarea activului net la care îşi evaluează portofoliul. Discountul era de 23% la sfârşitul lunii martie, însă administratorul s-a angajat să-l reducă până la 15%. Tema îndeplinirii acestui obiectiv va fi mai mult ca sigur ridicată în toamnă, când Templeton va prezenta raportul de jumătate de mandat în faţa acţionarilor, în frunte cu fondul-vultur Elliott, care deţine 16,7% din acţiunile Fondului.
 
Pentru a reduce discountul, Fondul Proprietatea îşi răscumpără din piaţă propriile acţiuni, pe care ulterior le anulează. Fondul mai are nevoie doar anul acesta să mai cheltuie în jur de 114 milioane de lei pentru a duce la bun sfârşit actualul program de răscumpărare (buyback), al cincilea de până acum. Acţionarii au aprobat însă, luna trecută, şi demararea celui de-al şaselea program de buyback, în care fondul va achiziţiona din piaţă 890 milioane de acţiuni proprii. La preţul actual de circa 0,9 lei pe titlu, programul numărul şase va avea o „factură“ de 801 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO