Burse - Fonduri mutuale

Francois Fillon câştigă nominalizarea Partidului Republican în faţa lui Alain Juppe. Bursa de la Paris stă încă în expectativă

Francois Fillon

Francois Fillon

Autor: Dan Grigore Ivan

28.11.2016, 18:01 149

Francois Fillon, fostul prim-ministru al lui Nicolas Sarkozy în perioada 2007 – 2012, a câştigat cu 66,5% din voturi finala pentru nominalizarea candidatului la preşedenţia Republicii Franceze în faţă primarului oraşului Bordeaux, Alain Juppe. Victoria lui Fillon, ce se revendică a fi un liberal european clasic, un suporter al pieţei libere, influenţat de moştenirea lăsată de politicieni precum Ronald Reagan sau Margaret Thatcher, este cu atât mai importantă cu cât în finala prezidenţială din aprilie, cel mai probabil, o va întălni pe Marine LePen, candidatul Frontului Naţional.

Astfel, cu un Partid Socialist ce nu pare să îşi găsească un candidat cu şanse, voturile celor de stânga s-ar putea duce către Fillon, speriaţi de retorica eurosceptică a lui LePen.

Bursa de la Paris, una dintre cele mai mari ale Europei, a fost însă afectată mai mult de peisajul internaţional, nu neaparărat de situaţia internă. Acţiunile băncilor şi ale companiilor petroliere au avut cel mai mult de pierdut ieri, pe fondul întâlnirii OPEC de pe 30 noiembrie şi al referendumului de pe 4 decembrie din Italia. Programul lui Fillion prevede economii de 100 miliarde euro de la bugetul statului, un nivel al protecţiei sociale mai scăzut şi tăieri de taxe substanţiale. Astfel, propunerea favoritului în sondaje la preşedenţia Franţei, este diametral opusă de tema campaniei actualului preşedinte francez.

Francois Hollande, candidatul partidului socialist, a câştigat scrutinul de pe 6 mai 2012 în faţa lui Nicolas Sarkozy, preşedinte în funcţie la acea vreme, surclasându-l cu peste 1,140 milioane de voturi. Hollande a susţinut în campanie taxe mai mari pentru cei bogaţi şi a denunţat practicile marilor companii, iar mulţi se aşteptau la o gripare de lungă durată a pieţei de capital franceză.

Din mai 2012, momentul în care s-a instalat la Palatul Elysee şi până în prezent, indicele CAC 40 – referinţa bursei franceze, a crescut cu 45%. În aceeaşi perioadă, indicele pan-european EuroStoxx 600 a crescut cu 64,7%. Deşi victoria lui Hollande a speriat la început investitorii de pe malurile Senei, indicele CAC 40 afişând o scădere de 18% din martie 2012 – momentul în care începea să se prefigureze victoria candidatului socialist şi până în iunie, bursa franceza a crescut până în aprilie 2015 cu 77,62%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO