Burse - Fonduri mutuale

Fratii Cristescu si-au triplat banii pe Dafora in sase luni

Fratii Cristescu si-au triplat banii pe Dafora in sase luni

Marius Cristescu

07.10.2009, 23:08 99

Cu 350.000 de euro investiti in martie in actiuni Dafora Medias(DAFR), fratii Cristescu au castigat in sase luni un milion deeuro.

Marius si Emil Cristescu, care controleaza grupul de firme Begacu afaceri de circa 200 mil. euro, au realizat in acest an unadintre cele mai inspirate investitii de pe Bursa, achizitionandtitluri ale firmei Dafora Medias (DAFR) foarte aproape de minimeledin februarie si ajungand la o participatie de 5,26% din companie,pachet care valoreaza in prezent de peste trei ori mai mult.Investitia s-a derulat prin intermediul firmei Foraj Sonde Craiova(FOSB), pe care cei doi oameni de afaceri o controleaza.

Titlurile Dafora Medias s-au apreciat de peste cinci ori de lainceputul lunii martie, inregistrand cea mai mare crestere de peBursa de la acea data si pana in prezent. O crestere similara auconsemnat in acelasi interval numai titlurile Condmag Brasov, careau avansat cu 416%.

Practic, cu o investitie de circa 1,5 mil. lei (350.000 de euro)in luna martie din acest an, fratii Cristescu au ajuns ca numaiintr-un interval de sase luni sa detina un pachet al firmei deforaj si constructii care este evaluat pe Bursa la 5,6 mil. lei(1,3 mil. euro).

Actionarul majoritar al Dafora este omul de afaceri GheorgheCalburean din Medias, care detine peste 50% din actiuni.

Nu-si marcheaza inca profitul

"Nu intentionam sa vindem la Dafora Medias. Noi cumparam tottimpul actiuni la Bursa. Nu suntem speculatori, suntem investitoripe termen lung", a declarat Marius Cristescu.

El a mai precizat ca va continua sa achizitioneze titluri de peBursa prin societatile pe care le detine impreuna cu fratele sau,Emil Cristescu, folosindu-se de surplusul de lichiditati alacestora.

De altfel, dezvoltatorul de parcuri industriale Faur Bucuresti(FAU), companie controlata in proportie de peste 90% de fratiiCristescu, a convocat recent adunare generala cu scopul de apermite managementului companiei sa efectueze tranzactii cu actiunidirect sau printr-o societate de intermediere.

La inceputul acestui an, firma Foraj Sonde Craiova dispunea delichiditati in valoare de 16,3 mil. lei (3,8 mil. euro), iar la 30iunie Faur Bucuresti avea disponibilitati in conturi de circa 8mil. lei (1,9 mil. euro).

Fratii Cristescu lucreaza cu firma de brokeraj Broker Cluj, prinintermediul careia a achizitionat anul acesta titluri in mai toatecompaniile de la Bursa pe care le detin. In ultimul an, cei doioameni de afaceri au cumparat constant titluri in companiileproprii listate, in schimbul carora numai in 2009 au platit peste270.000 de euro.

Marius Cristescu se asteapta la corectii pana inprimavara lui 2010

Omul de afaceri Marius Cristescu spune ca Bursa ar puteainregistra scaderi in perioada urmatoare, pe fondul lipsei delichiditati cu care se confrunta cei mai multi investitori.

"Eu cred ca sunt normale niste corectii pentru ca va fi o lipsade lichiditati in economie. Firmele vor avea din ce in ce maiputini bani pentru ca economia nu merge bine si din aceasta cauzaeste posibil ca si pretul actiunilor sa scada pana in primavaraanului viitor. Ori vin bani de afara, si pana acum nu se vede acestlucru, ori au investitorii autohtoni bani pentru Bursa", spuneMarius Cristescu.

Intrebat daca si firmele pe care le controleaza se confrunta cuo reducere a lichiditatilor, omul de afaceri a replicat ca cinesi-a pus bani deoparte are in prezent din ce sa realizezeinvestitii.

Fratii Cristescu sunt unii dintre cei mai bogati industriasi dinRomania.

Grupul de firme Bega, pe care cei doi il controleaza, reunesteaproape 30 de societati din mai multe domenii, precum resurseminerale, materiale de constructii, imobiliare, productia deutilaje, industria chimica, foraj petrolier, comert, turism sautransport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO