Burse - Fonduri mutuale

Germanii de la Lurssen vor investi 10,5 mil. euro in SNM

01.10.2008, 19:35 42

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incheiat un acord de tipul joint-venture impreuna cu grupul german Lurssen pentru restructurarea Santierului Naval Mangalia (SNM).

Contractul de asociere dintre cele doua parti a fost incheiat pe o perioada de trei ani cu posibilitate de prelungire in cazul in care grupul german va reusi sa aduca pe profit santierul naval. Acordul presupune investitii in valoare de circa 10,5 milioane de euro pentru cei trei ani din partea grupului german, in vreme ce profitul care va fi realizat de santier va merge 51% catre Lurssen si 49% catre Santierul Naval Mangalia.
"Suntem hotarati sa ne folosim know-how-ul si capacitatile pentru a dezvolta aceasta asociere si pentru a face din Santierul Naval Mangalia un santier naval modern, capabil sa furnizeze servicii de inalta calitate Fortelor Navale Romane si altor clienti", a declarat Friedrich Luerssen, proprietarul grupului.
Stephan Friedrich, directorul comercial al grupului, a spus ca estimeaza ca intr-un an de zile santierul va incepe sa inregistreze profit, odata cu inceperea activitatilor. De aceeasi parere este si Gabriel Dumitrascu, directorul AVAS. "Cred ca dupa primele 12 luni de activitate Santierul Naval va inregistra profit. Nu includem desigur in acest calcul si amortizarea investitiei, ci doar costurile pe care societatea le va inregistra", a spus Dumitrascu.
Din punctul de vederea al conducerii, grupul german doreste angajarea de personal calificat din Romania si stabilirea unui management de asemenea local.
"O sa raman impreuna cu echipa mea in cadrul companiei pentru o perioada de timp, pana cand totul va fi pus la punct", a spus directorul comercial.
Compania germana va crea noi locuri de munca la santierul naval, urmand sa faca noi angajari. "Vrem sa aducem personal calificat pentru orice tip de activitate, insa nu dorim sa furam personal de la santierele navale vecine", a spus Klaus Borgschulte, directorul de operatiuni din cadrul grupului.
"Deciziile vor fi luate in cadrul santierului de catre grupul german, acestia fiind responsabili in totalitate de rezultatele financiare. Daca vor inregistra profit vom prelungi acordul sau vom considera chiar o preluare. Daca nu vor reusi sa aduca insa pe profit santierul, acordul va cadea peste trei ani. In orice caz, nu am prevazut in acord niciun drept de preferinta pentru o eventuala privatizare a santierului", a spus Dumitrascu.
AVAS detine in continuare controlul sansierului, putand sa il scoata oricand la privatizare. "Putem considera oricand o privatizare, dar in conditiile in care anul trecut am avut o oferta de 3,6 milioane de euro, incluzand investitiile, nu putem spune ca ar fi profitabil", a adaugat Dumitrascu.
Santierul Naval Mangalia a fost infiintat in 1965, insa in ultimii ani acesta a mers in pierdere, in special din cauza numarului mic de contracte pe care societatea le-a avut. Societatea detine active de 9,7 mil. euro, care vor ramane in proprietatea sa pe toata durata contractului de asociere.
Lurssen Group este o companie de familie, cu o traditie de peste 130 de ani in constructia de nave militare si civile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO