Burse - Fonduri mutuale

Gheorghe Iaciu, unul dintre cei mai puternici antreprenori de la Bursa de la Bucureşti, acţionarul majoritar al dezvoltatorului imobiliar Impact: Pregătim o companie imobiliară pe care vrem să o listăm integral şi să distribuim 90% din profit acţionarilor. Plasamentul privat, săptămâna viitoare

Gheorghe Iaciu, unul dintre cei mai puternici...

Autor: Tibi Oprea

17.11.2020, 14:59 1329

Gheorghe Iaciu, unul dintre cei mai puternici antreprenori ai unei companii listate, respectiv acţionarul majoritar al Impact Developer & Contractor (simbol bursier IMP), spune pentru ZF că dezvoltatorul imobiliar a generat o companie nouă de tip REIT (Real Estate Investment Trust), Residential Star Invest, pe care intenţionează să o listeze iniţial pe piaţa AeRO a Bursei de la Bucureşti.

“Noi vedem că industria de real estate încă este într-o fază de dezvoltare incipientă, ceea ce ne permite să ne punem în practică strategia. Spun că este într-o fază incipientă pentru că sunt şi multe produse pe care România încă nu le are. De exemplu, în Bulgaria şi în Polonia s-au dezvoltat REIT-uri şi există companii care deţin mii de apartamente şi produc un venit fix pe o legislaţie bine pusă la punct care le permite să ofere o recompensă investitorilor într-un mod în care nu sunt implicaţi direct în procesul de achiziţie şi management al proprietăţilor, dar sunt nişte investitori financiari. Ca prim pas pentru dezvoltarea unui embrion în această direcţie, Impact a generat o companie nouă care este producătoare de venit fix prin închirierea apartamentelor către o entitate, iar prin Broker Cluj încercăm să o transformăm într-o companie cu reguli de investiţie clare, în spiritul REIT, care să fie listată la Bursă, pe piaţa AeRO”, spune Gheorghe Iaciu, acţionar cu 58,8% la Impact.

Gheorghe Iaciu mai spune că proiectele dezvoltatorului imobiliar pot reprezenta pe termen lung o sursă de active pentru noua societate de tip REIT. “Prin proiectele noastre putem fi pe termen lung o sursă de apartamente sau chiar faze întregi destinate închirierii, generatoare de venit, care, dacă sunt achiziţionate şi administrate de firme specializate, îşi pot aprecia valoarea în timp şi pot genera un flux de lichiditate care să satisfacă aşteptările investitorilor. Noi suntem dezvoltatori, scopul nostru este să dezvoltăm şi să vindem, dar dezvoltarea unor companii care să deţină proprietăţi pentru închiriere specializate ar fi un catalizator pentru dezvoltarea acestui model de locuire în perspectivă şi pentru cei care nu au capacitate să cumpere, dar îşi pot permit să plătească chirie. Viziunea noastră este să creştem compania, iar Bursa de la Bucureşti reprezintă polul principal în susţinerea acestei evoluţii de creştere.”

În sensul listării, BRK Financial Group are toate etapele pregătite, iar plasamentul privat pentru vânzarea integrală a acţiunilor va avea loc la începutul săptămânii viitoare. Grigore Chiş, director operatiuni al BRK, singurul broker listat la bursa românească, spune că 90% din profitul companiei va merge semestrial sub formă de dividende către acţionari, la un randament de circa 5%-7%.

“Nu este legislaţie momentan, dar poţi să respecţi regulile şi fără o legislaţie care te-ar facilita. Avem o legislaţie în România şi se cheamă microîntreprindere. Până la venituri de 1 milion de euro ai impozit de 1% pe venit şi de 5% pe dividende, iar a avea chirie de 1 milion de euro înseamnă să ai active imobiliare undeva în zona a 15-20 de milioane de euro, ţinând cont de cât este chiria. Noi intenţionăm să ieşim cu plasamentul privat undeva la începutul săptămânii viitoare, avem toate etapele pregătite, şi să respectăm prin statutul firmei regulile de REIT care sunt în afară, adică obligativitatea de a da dividend 90% din profitul companiei, acesta distribuindu-se sub formă semestrială, obligativitatea de a avea cel puţin 75% din active în active imobiliare. Există trei posibilităţi de a face profit. La valori mari ai o altă putere de negociere cu un dezvoltator imobiliar, fiindcă dacă cumperi 20 sau 40 de apartamente le poţi renegocia cu un discount faţă de preţul de vânzare din piaţă. Doi, în momentul în cumperi apartamentele, le dai în chirie şi nu concurezi cu dezvoltatorul care vinde. Mai este venitul care vine din chirie şi posibilitatea de exit a unor proprietăţi compacte cu chiriaşi. Se va vinde 100% din companie. Este gândită ca şi un SPV, deci ca un vehicul financiar. Partea de administrare şi de management va fi făcută de compania deţinută de BRK, REIT CAPITAL SA”, spune Grigore Chiş.

Impact are 371 de milioane de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,8% de Gheorghe Iaciu, în timp ce Andrici Adrian deţine 16% din capitalul social. De la începutul anului, acţiunile IMP înregistrează o scădere de 6%, pe fondul unui rulaj de 19,9 milioane de lei.

Mai multe detalii despre rezultatele la nouă luni din 2020 ale Impact, despre REIT-ul nou înfiinţat, planurile de dezvoltare şi sursele de finanţare citiţi în interviul integral din ediţia de mâine a ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO