Burse - Fonduri mutuale

Ghergus, Confident: Am doua scenarii - rau sau foarte rau

20.01.2009, 17:49 20

Nicolae Ghergus, directorul general al societatii de servicii de investitii financiare Confident Invest, nu crede ca actuala criza va duce la falimente printre casele de brokeraj in acest an, insa considera ca vom asista cu siguranta la cateva inchideri voluntare.
In ciuda problemelor cu care se confrunta societatile de intermediere financiara, Ghergus nu pune accent pe ideea de fuziune intre acestea, considerand ca cele mai importante active ale societatilor sunt in cele din urma brokerii.
"Tema fuziunilor in piata romaneasca de capital nu imi pare probabila, cele mai importante assets-uri ale SSIF-urilor fiind brokerii cu portofolii. Personal, vad o migratie a acestora mai degraba decat fuziuni. Noi suntem in discutii cu cativa brokeri cu experienta, ale caror firme de brokeraj se desfiinteaza sau nu se simt tocmai bine", spune Ghergus.
Compania pe care o conduce, Confident Invest, s-a confruntat de asemenea cu problemele aparute pe Bursa, ceea ce a dus in cele din urma la inchiderea a o treime din agentiile societatii si implicit scaderea numarului brokerilor anul trecut.
Casa de brokeraj mai are deschise in momentul de fata 10 agentii, insa numarul acestora se va diminua in curand. Confident este una dintre societatile de brokeraj de talie medie de pe Bursa, cu o cota de piata de 1,16% in 2008, aferenta unor tranzactii intermediate de circa 200 mil. lei (54 mil. euro).
"Desi dupa primul trimestru am prefigurat o scadere a datelor financiare, care nu putea fi sustinuta fara o diminuare majora a cheltuielilor, si am fost destul de rapizi in restructurari, nu am reusit intru totul sa tinem pasul cu scaderea volumelor tranzactionate la Bursa. Zilele acestea o sa mai inchidem o parte dintre agentii. Numarul brokerilor a scazut si acesta in consecinta, la aproximativ 60% din cel din 2007. Personalul de la sediul central nu s-a diminuat semnificativ, insa am lasat la o parte orice planuri viitoare de dezvoltare, mizand doar pe intretinerea actualelor servicii", spune Ghergus.
Rezultatele estimate de companie pentru anul trecut reflecta cel mai bine situatia in care se afla in momentul de fata casele de brokeraj din piata romaneasca de capital. Compania estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de 2,2 mil. lei, reprezentand numai 45% din cea realizata in 2007, si chiar mai putin de 75% din cifra de afaceri din 2006. In plus, societatea asteapta o pierdere pentru anul trecut de 0,3 mil. lei, fata de profitul de 2,1 mil. lei din 2007.
In aceste conditii, compania va avea pentru 2009 un buget de pierderi.
"Daca veniturile se vor situa la o valoare egala cu media anului trecut, cred ca este in regula pentru actionari, Confident Invest fiind suficient de capitalizata pentru a rezista. Daca luam insa ca baza de calcul pentru buget proiectia ultimelor trei luni, situatia devine greu de suportat pentru actionari. Nu am elaborat inca bugetul pe 2009, insa din punct de vedere financiar nu ma pot gandi decat la a alege dintre rau si foarte rau", spune Ghergus.
In ciuda pierderilor puternice inregistrate de Bursa anul trecut si a lichiditatilor din ce in ce mai scazute, au existat investitori care au dorit sa-si deschida un cont de tranzactionare.
"Cresterea conturilor nou deschise anul trecut se cifreaza la aproximativ 5% din total, fiind o crestere buna, pe care nu o putem pune insa pe seama scaderii preturilor. Investitorii au fost mai degraba atrasi de calitatea sistemelor informatice, a caror dinamica a fost aproape continua", spune Ghergus.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO