Burse - Fonduri mutuale

Globinvest iese in Europa cu un fond inchis

01.02.2007, 18:20 24

Societatea de administrare a investitiilor Globinvest va lansa in august un nou fond inchis de investitii, Euroglobinvest, cu expunere in principal pe piete de capital externe cum ar fi din Ungaria, Bulgaria si Croatia.
Globinvest din Cluj-Napoca administreaza in prezent doua fonduri inchise, Fondul de Actiuni Privat Transilvania, cu randament de 28% la finele anului 2006, si Fondul Privat Comercial, cu un randament de 12%. Ilie Cenan, presedintele Globinvest, a declarat ca va mari numarul fondurilor inchise pe care le administreaza, lansand in al doilea semestru 2007 fondul Euroglobinvest cu expunere pe piata externa.
"Integrarea in Uniunea Europeana impune societatilor de administrare a investitiilor necesitatea si importanta exercitiului pe pietele de capital externe. Pe parcursul urmatoarelor cinci luni vom analiza pietele cu un posibil trend ascendent, pentru a ne orienta investitiile spre cele mai performante rezultate", a spus Cenan.
Suma de pornire a noului fond inchis va fi situata in jurul valorii de 1 milion de euro, Euroglobinvest axandu-se pe valorificarea pietelor externe cu un potential ridicat. Printre pietele-tinta a investitiilor, Ilie Cenan a precizat Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Cehia si Croatia.
Optiunea pentru un fond inchis de investitii este strans legata de costurile de functionare mult mai reduse in raport cu cele ale unui fond deschis, de profilul investitorilor, care rezerva sume mult mai mari investitiilor si care prefera investitiile pe termen mediu si lung, conferind in acest fel stabilitate fondului inchis de investitii.
Pentru anul 2007, Ilie Cenan a precizat ca una dintre strategii va avea in vedere consolidarea societatii de administrare Globinvest prin majorarea capitalului social din profit, de la 1,2 milioane de lei la 2 milioane de lei. De asemenea, se umareste ca pana la finele anului valoarea activelor nete totale administrate de Globinvest sa creasca pana la valoarea de 130 de milioane de lei (38 milioane de euro).
"In urma sedintelor care au avut loc in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor am decis sa consolidam societatea de administrare si nu doar expunerea pe piata de fonduri mutuale. Pana la sfarsitul anului vom incerca sa marim volumul total al activelor nete administrate de Globinvest la 130 de milioane de lei," a declarat pentru ZF Ilie Cenan.
Alaturi de cele doua fonduri inchise, Globinvest administreaza in prezent doua fonduri deschise de investitii, Napoca si Transilvania. Napoca, fond orientat aproape in exclusivitate catre plasamente in actiuni cotate, s-a situat in ultimii ani in topul celor mai rentabile fonduri de investitii, inregistrand un randament al titlurilor de participare de 20,82%.
In anul 2006, performanta fondului Transilvania de 16,81% a titlurilor de participatie a fost asigurata in principal de randamentele ridicate ale actiunilor detinute la SIF Moldova, SIF Oltenia si Banca Transilvania.
Evolutia fondului de actiuni Napoca in 2006, la care participa 1.732 de investitori, a fost determinata de cresterile inregistrate de actiunile detinute la SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova si Biofarm.
Globinvest, infiintata in 1995, este cea mai veche societate de administrare a investitiilor activa in prezent pe piata. Societatea mizeaza in 2007 pe atragerea de noi investitori alaturi de cei "traditionali", care investesc in totate cele patru fonduri. Desi numarul investitorilor Globinvest nu a crescut spectaculos in ultimul an (10%), Ilie Cenan a precizat ca se contureaza tot mai mult tendinta ca acelasi investitor sa isi distribuie sumele catre toate cele patru fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO