Burse - Fonduri mutuale

Greii bursei londoneze au pus oficial piciorul in Romania

15.02.2007, 19:57 18

JP Morgan, Lehman Brothers, Citigroup, Bear Sterns sau State Street, unele din cele mai mari banci de investitii pe plan mondial, au intrat oficial pe piata romaneasca, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anuntat ca acestea pot activa pe piata locala.
Nu mai putin de 20 de societati din Londra, centrul financiar european, au primit atestate in baza carora vor putea derula operatiuni
Acestea vor putea desfasura pe piata autohtona servicii de brokeraj, servicii de administrare a activelor sau pot oferi consultanta in legatura cu investitiile pe piete de capital. De altfel, o parte a grupurilor financiare au notificat CNVM privind intentia de a activa pe piata locala cu mai multe din filiale.
Lehman Brothers va putea activa de exemplu cu trei filiale: Lehman Brothers Europe Limited, Lehman Brothers International (Europe) si Lehman Brothers Asset Management, in timp ce JP Morgan a notificat intentia de a intra pe piata cu divizia de brokeraj si cu cea de asset management.
Societatile de servicii financiare din statele Uniunii Europene pot intra incepand de anul acesta pe piata cu o simpla notificare a CNVM. Acestea vor putea presta orice servicii pentru care sunt autorizate in tara de origine. Este insa neclar daca acestia vor sa faca tranzactii in Romania pentru clientii straini sau vor sa investeasca banii romanilor pe piete externe.
"Din cate stiu cel putin o parte din aceste societati nu vor de fapt sa tranzactioneze la noi, ci vor sa ia bani de aici pe care sa ii investeasca pe alte piete de capital," comenta ieri seful uneia din cele mai mari societati locale de brokeraj.
Alaruri de cele 20 de societati din Marea Britanie a mai depus o notificare societatea ceha Wood & Company, o societate de brokeraj cu ambitii regionale, care a urmarit in ultimele luni actiunile romanesti, producand mai multe rapoarte de analiza in privinta actiunilor romanesti.
In timp ce brokerii straini intra pe piata romaneasca, mai multe companii de brokeraj locale lanseaza servicii de tranzactionare pe pietele externe pentru investitorii romani.


Noii intrati

J.P. Morgan
J.P. Morgan Securities
Lehman Brothers Asset Management
Lehman Brothers Europe
Lehman Brothers Intl.
Bear Sterns Asset Management Ltd.
Bear Sterns International Limited
Citigroup Global
State Street Global
First Avenue Partners
Man Investments
WOOD&Company
ODL Securities
Panmure Gordon
HFR Asset Management
EuroMTS Limited
Cheyne Capital Management
First International Asset Management
Benfield Advisory Limited
Furno&Del Castano Capital Partners
Numis Securities Limited

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO