Burse - Fonduri mutuale

Grupul irlandez CRH a achizitionat Elpreco pentru 75 mil. euro

19.12.2007, 18:32 243

Grupul irlandez de materiale de constructii CRH, cu venituri anuale de circa 20 de miliarde de euro, a preluat producatorul de materiale de constructii Elpreco Craiova, intr-o tranzactie estimata la circa 70-75 mil. euro, valoare care cuprinde si datoriile acumulate, potrivit unor surse apropiate afacerii.
Achizitia Elpreco este una dintre cele mai importante tranzactii strategice din industria de productie de materiale de constructii, dupa intrarea pe piata a celor trei mari producatori de ciment Holcim, Lafarge si HeidelbergCement.
Fondul american de investitii Broadhurst, care controla producatorul de materiale de constructii Elpreco, a inceput negocierile pentru vanzarea actiunilor in luna august a acestui an si au fost finalizate recent, iar valoarea efectiva a tranzactiei s-a situat la circa 55-60 de milioane de euro. La negocieri a participat si omul de afaceri Horia Simu, proprietarul companiei Cuprom, impreuna cu un fond de investitii strain.
Irlandezii de la CRH au fost implicati anul trecut si in achizitia producatorului de BCA Macon Deva, cand au ajuns in ultima faza a licitatiei de cumparare, insa pretul oferit de CRH a fost sub cel al fondului de investitii polonez Enterprise Investors. Ulterior, CRH s-a aflat in discutii si cu Celco din Constanta, insa fara niciun rezultat. Contactati de ZF, reprezentantii CRH nu au dorit sa ofere niciun comentariu pana la inchiderea editiei.
Elpreco Craiova estimeaza pentru acest an o crestere de 25% a cifrei de afaceri, pana la circa 48 de milioane de euro, odata cu majorarea cererii de materiale de constructii datorata trendului ascendent de dezvoltare a sectorului constructiilor, precum si datorita investitiilor care vor fi finantate de la Uniunea Europeana prin intermediul accesarii fondurilor structurale.
Compania a derulat in ultimii 10 ani investitii de peste 30 de milioane de euro, atat in noi capacitati de productie, cat si in modernizarea celor existente, dar si in diversificarea gamei produselor fabricate.
Produsul cu cea mai mare pondere in cifra de afaceri a companiei este BCA-ul (beton celular autoclavizat), pentru care volumul vanzarilor a atins cifra de 64,5 milioane de lei (18,3 mil. euro) in anul 2006, in crestere cu 25% fata de 2005. Elpreco a derulat anul trecut o investitie de 4,5 milioane de euro pentru realizarea unei linii de productie a tuburilor de canalizare din beton.
Compania se numara printre cei mai mari producatori de BCA de pe piata, alaturi de Celco Constanta, Simcor Oradea, Macon Deva, Prefabricate Vest sau Prefab.
Compania produce, de asemenea, sisteme de invelitori si accesorii pentru acestea, precum si elemente pentru pavaj.
Elpreco este controlata de fondul de investitii american Broadhurst, inca de la inceputul anului 2004. Titlurile companiei au fost listate pe piata RASDAQ, insa au fost retrase pe 31 iulie 2006. Elpreco a fost infiintata in anul 1963 sub denumirea de "Intreprinderea de prefabricate din beton" si are circa 640 de angajati, potrivit ultimelor date disponibile.
Grupul irlandez CRH a fost infiintat in 1970 si opereaza in 28 de tari, avand 80.000 de angajati si a realizat in 2006 venituri din vanzari de 18,7 miliarde de euro. CRH este producator de ciment, agregate, betoane, asfalt, materiale pentru zidarie si pentru acoperis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO