Burse - Fonduri mutuale

Gurul pieţelor emergente se retrage după 30 de ani în fruntea celei mai efervescente divizii a Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea. Ce spunea el despre România încă din 2011: ”Vedem foarte multe oportunităţi, în special în sectorul de energie şi de transport”

Gurul pieţelor emergente se retrage după 30 de ani în...

Autor: Ştefan Stan

08.01.2018, 12:40 823

Mark Mobius, unul dintre pionierii investiţiilor în pieţele emergente, şi-a anunţat retragerea la sfârşitul lunii, după peste 30 de ani în cadrul fondului american Franklin Templeton Investment, scrie Financial Times.

Mobius a condus echipa de investiţii pe pieţele emergente până în 2016, şi a lansat unul dintre primele fonduri din lume dedicate creşterii economiilor, în 1987.

El s-a retras din rolul său de şef de portofoliu la Templeton Emerging Markets Investment Trust (Temit) în 2015, dar a rămas manager în cadrul echipei.

Mobius, în vârstă de 81 de ani, a lucrat în divizia de pieţe emergente pentru mai bine de 40 de ani, şi este unul dintre cei mai influenţi manageri de fonduri din lume. În ultimii ani el a jucat mai mult un rol de purtător de cuvânt pentru Franklin dect un manager de bani de primă linie.

“Nu este nimeni al cărui nume să răsune mai bine cu investiţiile în pieţe emergente decât Mark Mobius. Eu şi colegii mei suntem extrem de fericiţi că am avut oportunitatea să lucrăm alături de o legendă, şi îi mulţumim lui Mark pentru mulţii ani de serviciu dedicat şi de contribuţia uriaşă în cadrul firmei”, a spus Greg Johnson, preşedinte şi CEO al Franklin Templeton.

Temit va continua să fie condusă de Carlos Hardenberg şi de managerul adjunct de portofoliu Chetan Sehgal.

Franklin, un fond specializat în bonduri de pe pieţele emergente, a suferit mai mulţi ani de ieşiri din fondurile sale. Anul trecut, compensaţiile lui Johnson au fost tăiate cu 18%, la 9,9 milioane de dolari.  

Compania a raportat ieşiri nete de 38,6 miliarde de dolari în anul fiscal care s-a finalizat în septembrie, deşi activele pe care le gestionează compania au crescut cu 3%, la 753 miliarde de dolari, pe fondul creşterii pieţelor.

Mark Mobius spunea în 2011 că, în ciuda problemelor datoriilor statelor din SUA şi Europa, există în continuare multiple oportunităţi pe piaţa de la Bucureşti, mai cu seamă în sectorul energetic şi cel de transport.

"În Europa, vom continua să urmărim îndeaproape zona pieţelor emergente, în special cea din România, Rusia şi Polonia. În România, vedem în continuare multiple oportunităţi cu precădere în sectoare precum cel energetic şi de transport. Suntem totodată încântaţi de piaţa din Rusia, unde vedem un potenţial mare de creştere, în special în agricultură, resurse naturale şi sectorul petrolier. Credem că piaţa din Polonia oferă potenţial datorită structurii sale politice solide şi creşterii economice pozitive", a scris Mark Mobius pe blogul personal acum 7 ani.

El crede că situaţia datoriilor statelor europene este mai puţin gravă faţă de cea din SUA atât în ceea ce priveşte dimensiunea cât şi posibilul impact al acestora asupra economiei globale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO