Burse - Fonduri mutuale

Guvernul Dragnea/Grindeanu îşi marchează numele pe bursă. Acţiunile Transgaz urcă la un maxim istoric

Guvernul Dragnea/Grindeanu îşi marchează numele pe...

Autor: Liviu Popescu

31.01.2017, 00:07 2573

Acţiunile Transgaz (TGN), companie la care statul este acţionar majoritar cu 58,5%, se tranzacţionau ieri la maximul istoric de 322 de lei, mai mult cu 5% faţă de şedinţa de vineri, după ce guvernul Grindeanu a decis la sfarşitul săptămanii trecute că va impune companiilor de stat să distribuie minimum 90% din profit spre dividende. Anterior pragul era de minimum 50%.

Transgaz a avut din profitul pe 2015 una dintre cele mai mici rate de distribuţie din companiile mari deţinute de stat, de 67%, alături de Transelectrica, 54%. De altfel şi acţiunile Transelectrica, la care statul are 58,6%, au urcat ieri la 31,4 lei, cu 2% peste nivelul de vineri, cel mai ridicat preţ din 2015 încoace. 

"În general, este recomandată o rată de distribuţie mai mare atunci cand o companie are caştiguri stabile şi nu are proiecte care să-i aducă o valoare mai mare în viitor. Or, Transelectrica şi Transgaz de exemplu au programate investiţii mai mari în infrastructură în următorii doi ani", spune Daniela Ropota, analist la Intercapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO