Burse - Fonduri mutuale

Iarna calda a majorat vanzarile Bermas cu 60% in primul trimestru

01.05.2007, 17:25 13

Producatorul de bere Bermas Suceava a inregistrat in primul trimestru al anului o crestere a cifrei de afaceri cu 60% fata de perioada similara a anului trecut, pana la aproape 3 milioane de lei (0,88 milioane de euro). Cifra de afaceri nu cuprinde si accizele incasate.
Compania a beneficiat de faptul ca lunile de iarna au fost mai calduroase decat in mod obisnuit, remarcandu-se o crestere a vanzarilor de bere la nivelul intregii piete. Practic vanzarile din primul trimestru se apropie de nivelul vanzarilor realizat in mod obisnuit intr-o luna de vara.
Volumul vanzarilor Bermas a crescut cu 55% in primul trimestru, pana la 30.774 de hectolitri. In comparatie, volumul vanzarilor principalilor patru jucatori de pe piata berii a crescut in primele trei luni ale anului cu 37%.
Cu toate acestea, compania a inregistrat pierderi de 448.000 de lei (132.000 de euro), in scadere cu aproape 30% fata de anul precedent.
Bermas si-a bugetat pentru acest an afaceri de 29 de milioane de lei (8,5 milioane de euro), cu 12,6% peste nivelul realizat in 2006. Anul trecut compania a inregistrat o cifra de afaceri de 25,8 milioane de lei (7,3 milioane de euro). Luand in calcul si accizele, afacerile producatorului de bere s-au majorat in 2006 cu circa 5%, pana la 32,4 milioane de lei (9,4 milioane de euro).
Strategia companiei pentru anul in curs prevede, in primul rand, cresterea ponderii vanzarilor de bere la halba in totalul cifrei de afaceri, care este in prezent de circa 40%. Conform reprezentantilor societatii sucevene, aceasta detine o cota de circa 30% din vanzarile de bere la halba pe piata producatorilor independenti din Romania.
Bermas estimeaza ca piata berii va creste in 2007 cu 5-6%, fata de cresterea de circa 12% de anul trecut, iar producatorii vor cauta sa se orienteze mai mult pe promovarea calitatii produselor decat pe o expansiune a productiei.
Conform reprezentantilor companiei, la sfarsitul anului trecut fusese contractata intreaga cantitate de bere pentru anul in curs, prin intermediul a 71 de distribuitori din judetele Moldovei.
Totusi, profitul net pentru acest an este previzionat sa se reduca cu circa 11%, pana la aproape 4 milioane de lei (1,17 milioane de euro).
Bermas si-a bugetat si anul trecut o scadere asemanatoare a profitului pentru ca sa incheie anul cu un profit net de 4,48 de milioane de lei (1,27 de milioane de euro), in crestere cu 25% fata de anul precedent.
Din profitul pe anul trecut, Bermas va distribui dividende in valoare de 2,43 milioane de lei (0,71 mil. euro), dividendul brut fiind de 0,14 lei/actiune. Compania a mai alocat circa 1,62 mil. lei (0,47 mil. euro) pentru surse proprii de investitii, suma urmand sa fie folosita pentru majorarea capitalului social. Bermas are pentru urmatorii doi ani un program de investitii de 1,88 mil. euro.
Compania este controlata de catre asociatia Victoria Bermas si PAS Bermas, care detin impreuna circa 51% din actiuni. Actiunile Bermas au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 2,01 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la circa 10,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO