Burse - Fonduri mutuale

IFC intră în acţionariatul Raiffeisen să-i sprijine pe austrieci

IFC intră în acţionariatul Raiffeisen să-i sprijine...

Autor: Razvan Voican

22.01.2014, 19:34 395

IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, se numără printre investitorii instituţionali importanţi care au subscris astăzi la emisiunea de 97,5 milioane de acţiuni lansată de Raiffeisen Bank International, acţionarul majoritar al Raiffeisen Bank România.

RBI a reuşit să strângă capital nou în valoare de 2,78 mld. euro, peste suma indicată iniţial de 2-2,25 mld. euro, de la IFC venind 150 mil. euro.

RZB, acţionarul majoritar al RBI, a subscris acţiuni de 750 mil. euro la preţul de 28,5 euro pe acţiune, astfel că participaţia s-a diluat de la 78,5% spre circa 60% din capitalul entităţii care gestionează operaţiunile grupului în Europa Centrală şi de Est.

Prezenţa IFC în acţionariatul unei bănci este privită ca un gir instituţional, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unor bănci din România, inclusiv la BCR, dar şi un semn de slăbiciune în sensul că entitatea respectivă are nevoie de un astfel de susţinător pentru a putea mobiliza capital de la o paletă mai largă de investitori.

Potrivit presei austriece, noile acţiuni RBI au fost subscrise în bună măsură de fonduri suverane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO