Burse - Fonduri mutuale

Imotrust asteapta un profit de 51 mil. euro in cinci ani

Imotrust asteapta un profit de 51 mil. euro in cinci ani
22.09.2008, 20:56 17

Dezvoltatorul imobiliar Imotrust Arad (ARCV) se asteapta sa obtina in urmatorii cinci ani un profit brut de 186 mil. lei (51 mil. euro) din cele 32 de proiecte pe care le are in curs de desfasurare, castig care include si profitul aferent intereselor de participare la firmele la care este actionar, potrivit unor documente publicate pe site-ul propriu.

In intervalul 2008-2012, Imotrust asteapta venituri totale din proiectele aflate in lucru in valoare de circa 181 mil. euro (662 mil. lei). Activul net contabil al firmei de dezvoltare imobiliara ar urma sa creasca de la 250 mil. lei (68,5 mil. euro) la finele acestui an pana la 450 mil. lei (123,2 mil. euro) la sfarsitul anului 2012.
La finele lunii iunie, activul net contabil al Imotrust, excluzand interesele de participare ale acestuia, se ridica la 151,6 mil. lei (41,5 mil. euro). Ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat a fost de 0,18 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 55 mil. lei (15 mil. euro), incluzand actiunile emise in majorarea de capital cu gratuite care s-a incheiat.
"Proiectiile sunt facute destul de realist pentru momentul la care s-au realizat. In principiu ar trebui sa se obtina aceste rezultate", spune Octavian Molnar, membru in Consiliul de Supraveghere al Imotrust Arad si director la IFB Finwest, societate de brokeraj care detine un pachet important la dezvoltatorul imobiliar. Titlurile Imotrust au fost ieri suspendate de la tranzactionare pentru inregistrarea operatiunii de majorare a capitalului social.
Actiunile dezvoltatorului s-au depreciat puternic in ultimele zile, acestea pierzand 37% in doar o saptamana, atat pe fondul corectiilor generale de pe Bursa, cat si al asteptarilor investitorilor legate de o presiune mai mare la vanzare exercitata de actionarii care urmeaza sa le fie inregistrate noile actiuni emise in majorare.
Grupul din care face parte Imotrust estimeaza ca va inregistra in urmatorii cinci ani venituri totale de 1,44 mld. lei (circa 394 mil. euro) si un profit brut de 297 mil. lei (81,3 mil. euro).
Activele nete ale grupului ar urma sa urce la 950 mil. lei pana in 2012, de la 550 mil. lei la finele acestui an. Dupa primele sase luni din acest an, Imotrust Arad a realizat venituri totale de 25,6 mil. lei (circa 7 mil. euro) si un profit net de 2,2 mil. lei (0,6 mil. euro).
Imotrust este controlata de omul de afaceri Alexandrul Bercea prin intermediul mai multor firme, care detin impreuna peste 65% din capitalul social al firmei. Fondul de investitii strain MEI are o participatie de peste 5% din companie si in ultima perioada a achizitionat aproape zilnic titluri din piata ale dezvoltatorului imobiliar.
Uta Arad a vandut recent un parc industrial intr-o tranzactie in valoare de 67 mil. lei (18,3 mil. euro), Imotrust detinand indirect o cota destul de importanta la dezvoltatorul imobiliar cu care intentioneaza sa fuzioneze. Actiunile Imotrust s-au depreciat puternic in acest an, pe fondul inrautatirii conditiilor din sector, dar mai ales ca urmare a temerilor investitorilor legate de sectorul imobiliar, care la nivel international a declansat o criza financiara de proportii.
Valoarea de piata a companiei s-a redus de la finele anului trecut de peste sase ori, iar compania a pierdut in aceasta perioada circa 80 mil. euro din capitalizare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO