Burse - Fonduri mutuale

În lupta pentru Argus, Cătălin Chelu a deschis nouă procese pe rol împotriva Prodplast şi SIF Oltenia

Autor: Adrian Cojocar

26.10.2011, 18:39 515

Nouă firme din grupul aparţinând omului de afaceri Cătălin Chelu au dat în judecată SIF Oltenia şi Prodplast Bucureşti (PPL), deţinută de omul de afaceri Florin Pogonaru, pe motiv că nu şi-au respectat obligaţia de a derula ofertă publică de preluare la producătorul de uleiuri Argus Constanţa (UARG) şi vrea ca cele două firme să-i plătească daune pentru neexecutarea obligaţiei de ofertă.

Cătălin Chelu a cerut arbitrului pieţei să investigheze posibila acţiune concertată a SIF Oltenia cu alţi acţionari ai Argus, printre care SIF Banat-Crişana şi fondul Business Capital for Romania-Opportunity, fond care a cumpărat o participaţie de 5,5% de la Prodplast Bucureşti (PPL). Fondul de investiţii este deţinut de BCR şi de o firmă în care este acţionar indirect Florin Pogonaru.

Reglementările pieţei de capital prevăd ca acţionarii care ajung să controleze concertat peste 33% din acţiunile unei compani sunt obligaţi să deruleze ofertă publică.

SIF Oltenia (SIF5) deţine 32% din acţiuni, SIF Banat-Crişana (SIF1) are o participaţie de 5%, iar fondul Business Capital for Romania-Opportunity un pachet e 6%.

Până acum Comisia de Valori Mobiliare nu a stabilit concertări decât în cadrul firmelor lui Cătălin Chelu, care conform instituţiei deţin împreună 43,4% din acţiuni şi sunt obligate să deruleze ofertă publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO