Burse - Fonduri mutuale

Inca o zi de scadere a dus Bursa aproape de minimele anului

24.06.2008, 20:10 15

Bursa continua perioada "neagra" de saptamana trecuta, emitentii inregistrand ieri noi pierderi semnificative. "Imaginea Bursei este debusolanta in momentul de fata si seamana foarte mult cu piata din America. Brokerii sunt in asteptare, iar lichiditatea mica din piata continua sa creeze incertitudine", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a inchis sedinta de ieri cu o scadere de 1,1%, dupa ce invetitorii ridicasera preturile in prima ora de tranzactionare cu 1,9%. Indicele principalelor actiuni de pe Bursa s-a apropiat astfel de valorile minime atinse in acest an, dupa ce a inregistrat o revenire semnificativa in mai.
BET-C, indicele general al pietei, a pierdut ieri 0,9%, nereusind sa mentina avansul de 0,54% inregistrat in primele minute de tranzactionare. Pierderea cu care au debutat ieri SIF-urile, de 1,13%, s-a accentuat spre sfarsitul sedintei, indicele BET-FI marcand la final o scadere de 1,56%.
"Perspectivele nu sunt tocmai bune. Saptamana trecuta a fost marcata de o volatilitate crescuta pe plan international, datorita inchiderilor de scadenta de vineri. In prezent nu exista interes in piata, iar in momentul in care investitorii vor intra in vacanta situatia va deveni si mai grea", spune Caramiha.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 7,4 milioane de euro, unul dintre cele mai mici niveluri din ultima perioada.
Nici piata RASDAQ nu a reusit sa faca ieri o sedinta mai buna, tranzactiile din piata ridicandu-se la doar 0,5 milioane de euro.
Cele mai importante tranzactii din piata au fost realizate ieri cu titlurile BRD SocGen (BRD) si Petrom (SNP), in valoare de 1,6 milioane de euro (5,8 milioane de lei), respectiv un milion de euro (3,7 milioane de lei).
Societatile de investitii financiare continua sa fie si ele printre cele mai cautate companii din piata in aceasta perioada, valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile SIF-urilor ridicandu-se la 2,5 milioane de euro (9,3 milioane de lei).
"In conditiile in care nu se mai reactioneaza la rezultatele financiare, emitentii ar trebui sa programeze intalniri cu investitorii, sa le explice acestora planurile de dezvoltare si de investitii, sa incerce sa aduca incredere in piata. In plus, Bursa ar trebui sa creeze anumite instrumente care sa sporeasca lichiditatea. In momentul de fata avem o problema de promovare si o lipsa de instrumente", spune Caramiha.
Daca pe plan international pretul petrolului continua sa puna "pe jar" economia mondiala, pe plan intern Banca Nationala a Romaniei continua politica sa de control a inflatiei.
BNR a mai atras astfel un depozit cu scadenta la o saptamana in valoare de 1,85 mld. lei din piata interbancara luni, dupa ce saptamana trecuta a mai atras circa 8,7 mld. lei.
Analistii estimeaza ca autoritatea va majora joi rata dobanzii cu 0,25%, pana la un nivel de 10%.
Rata anuala a inflatiei s-a plasat, in luna martie, la 8,63%, maximul din ultimii doi ani, dar s-a redus in mai la 8,46%.
Analistii anticipeaza totusi un nou maxim al inflatiei in luna iulie, cand ar putea intra in vigoare majorari ale preturilor la gaze naturale si energie.
"Cresterea de dobanda produce efecte negative pe orice bursa. Companiile cu grad ridicat de indatorare vor resimti cel mai mult aceasta decizie, scazandu-le practic profiturile si devenind mai putin atractive pentru investitori", crede Caramiha.
In Europa, principalii indici bursieri se aflau in crestere usoara spre sfarsitul sedintei de ieri. Astfel, indicele francez CAC 40 se aprecia cu 0,1%, indicele german DAX cu aproape 0,35%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie crestea si el cu 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO