Burse - Fonduri mutuale

Inca o zi slaba pentru SNP Petrom

02.10.2003, 00:00 12

Tendinta descrescatoare a actiunilor companei petroliere Petrom a devenit mai evidenta ieri, cand actiunile acesteia au fost printre putinele in scadere pe o piata pe care s-a resimtit o tendinta generala de crestere. Petrom a ajuns din nou la 1.370 lei/actune, iar cotatia de inchidere, de 1.380 lei/actiune a fost cu 0,7% mai mica decat marti.
Tendinta de scadere se datoreaza cel mai probabil incertitudinilor legate de viitoarea majorare de capital, la care s-a adaugat incepand de ieri si posibilitatea ca salariatii companiei sa blocheze procesul de privatizare. Cu toate acestea, nici vazatorii nu au fost ieri foarte numerosi, valoarea tranzactiilor cu actiunile Petrom fiind de doar 690 milioane de lei, una din cele mai mici din ultimele luni. Petrom este cea mai mare companie cotata la Bursa de Valori, cu o capitalizare bursiera de aproximativ 1,6 miliarde de dolari.
Scaderea valorii tranzactilor s-a resimtint ieri pe toata piata, valoarea totala a operatiunilor fiind extrem de redusa: doar 11 miliarde de lei. Mai mult, aproape jumatate din aceasta valoare a fost reprezentata de tranzactiile cu actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare.
Indicele BET a inregistrat ieri o crestere de 0,4%, in ciuda scaderii actiunilor Petrom, in care compania pertroliera are o pondere de 25%.
Actiunile combinatului chimic Azomures Targu Mures au trecut ieri in viteza de 2.000 lei/actiune si au ajuns la 2.050 lei/actiune. Pretul de inchidere a fost cu 3,5% mai mare fata de cel din ziua anterioara. Ieri a fost cea de-a treia crestere substantiala a actiunilor Azomures. La trecerea detei de referinta pentru majorarea capitalului social, actionarii Azomures au inregistrat un castig teoretic de 10%. De atunci pretul actiounilor Azomures a mai urcat cu inca 7%. Valoarea tranzactiilor cu actiunile combinatului chimic s-a mentinut insa redusa in aceasta perioada. Valoarea actiunilor transferat ieri, de exemplu, a fost de 420 milioane de lei.
Actiunile companiei de panificatie Vel Pitar Ramnicu Valcea au urcat ieri cu maximum permis pentru o zi de tranzactionare, in prima zi dupa publicarea proiectului de fuziune cu alte doua companii din domeniu. Pretul a urcat cu 15% pana la 3.500 lei/actiune, iar la finalul zilei nu mai existau investitori dispusi sa vanda nici macar la acest pret.
Actiunile societatilor de investitii financiare s-au aflat ieri in crestere, dupa cateva zile in care au inregistrat o tendinta usor descendenta. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri a urcat cu 0,5%. Cresterea s-a datorat actiunilor SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Muntenia, care au castigat cate 50 de lei fata de marti. Actiunile SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, cel mai bine cotate dintre SIF-uri au pierdut cate 50 lei.  Cele mai tranzactionate au fost titlurile SIF Moldova, care au inregistrat transferuri in valoare de 1,6 miliarde de lei. Conicerea acesteia anunta cu o zi in urma ca estimeaza ca va indeplini in acest an Bugetul de Venituri si Cheltuieli, care prevede un dividend brut de 490 lei/actiune.



Piata Rasdaq: Corectie negativa pentru Ana Imep
Actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au inregistrat ieri o crestere importanta a valorii tranzactiilor pe fondul unei corectii negative a pretului de tranzactionare. Pe parcursul zilei pretul actiunilor a coborat pana la 1.970 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut 1,6%.
Valoarea operatiunilor de ieri cu actiunile Imep a fost de 378 milioane de lei. Compania este detinuta de omul de afaceri George Copos, care controleaza 70% din actiuni.
Tot la categoria I, actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) s-au mentinut peste valoarea de 40.000 lei/actiune, desi tendinta a fost descendenta. Pretul minim al zilei a fost de 40.500 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut jumatate de procent fata de ziua anterioara. Valoareaa celor sapte operatiuni cu actiunile rafinariei a fost de 251 milioane de lei.
In cadrul singurei tranzactii speciale de ieri s-a transferat un pachet in valoare de 1 miliard de lei ale companei turistice Tratement Balnear Buzias. Vanzatorul este cel mai probabil SIF Transilvania, care detinea aproape 93% din actiuni.
Scaderea actiunilor producatorului de ulei Argus Constanta s-a accentuat ieri. De vina par a fi rezultatele financiare slabe, in timp ce, spun brokerii infleunta ultimei majorari de capital asupra cotatiei s-a estompat. Cotatia a ajuns ieri pana la 181.000 lei/actiune, pret atins la finalul sedintei. Valoarea operatiunilor a fost de 235 milioane de lei, iar pretul mediu a coborat cu 3,4%.
O scadere importanta au inregistrat si actiunile Confectii Vaslui, in conditiile in care valoarea tranzactiior s-a mentinut ridicata. Actiunile companiei au s-au tranzactionate ieri intre 16.000 si 16.300 de lei, iar pretul mediu a coborat cu 5,5% fata de pretul de referinta.
Fabricantul de produse lactate Prodlacta Brasov au avut o evolutie mult mai linistita, cotatie medie de ieri fiind cu 0,9% mai mare fata de cea anterilrara. In cele opt tranzactii s-au transferat actiuni in valoare de 187 milioane de lei, la preturi care au oscilat intre 15.500 si 16.000 lei/actiune. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO