Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET a mai atins 4.000 de puncte

30.11.2004, 00:00 8

Indicele BET a atins ieri pentru prima data de la lansare pragul de 4.000 puncte, cresterea indicelui de la lansare fiind de 84%. Un nou maxim a atins si BET - C, indicele care urmareste toate companiile listate mai putin actiunile SIF, in acest caz aprecierea dn acest an fiind de 88%.
Alegerile de la finalul saptamanii trecute nu au dus si la o stagnare a Bursei, in asteptarea de catre investitori a rezulatelor alegerilor, piata  avand o evolutie ascendenta si in perioada imediat dinaintea ale alegerilor, dar si dupa. Brokerii spun ca indiferent care din cele doua aliante ar fi castigat alegerile, perspectivele economice  ale companiilor nu s-ar fi modificat radical. In continuare, orice formatiune politica ar avea drept obiectiv aderarea la Uniunea Europeana, unul din factorii care sunt vazuti cu o influenta importanta asupra potentialului de crestere al pietei de capital romanesti.  De altfel, intre platformele electorale ale celor doua forte politice nu sunt diferenete foarte mari. "Nu vor fi schimbari majore ale evolutiei Bursei nici in perioada imediat urmatoare. O influenta mai clara a rezultatului alegerilor asupra Bursei este posibil sa apara dupa al doilea tur, cand  vom vedea cine va fi presedintele, si mai ales dupa ce se va anunta noul premier" a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.
Spre deosebire de indicii BET si BET - C care au inregistrat noi cresteri, actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), a caror evolutie este urmarita de indicele BET - FI, nu s-au aflat in mod deosebit in atentia cumparatorilor, aceste tilturi pierzand ieri in medie 0,3%. Cea mai mare scadere in randul SIF, a apartinut actiunilor SIF Oltenia, coate la inchidere la un pret de 7.550 lei/actiune, in scadere cu 1,3% fata de cotatia de la finele sedintei de vineri. Transferurile care au implicat aceste titluri au insumat 5,3 miliarde de lei.
La fel ca in sedinta precedenta, pe primele locuri in ceea ce priveste cele mai tranzactionate titluri, s-au situat cele ale BRD, Petrom si actiunile Bancii Transilvania.
Cu actiunile Petrom s-au realizat tranzactii de 23,7 miliarde de lei, cotatia inregistrand o apreciere usoara de 0,4%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 2.890 lei/actiune.
Una din cele mai mari aprecieri a apartinut actiunilor Maillis, pe fondul unei presiuni la cumparare, aceste titluri castigand ieri 6,7%. Pretul la inchidere a fost de 32.000 lei/actiune, cu 500 lei mai redus fata de maximul ultimului an. Valoarea tranzactiilor a fost de 3,1 miliarde de lei.Cresteri usoare au inregistrat, printre altele si actiunile Electroputere, Rolast, Antibiotice si Sicomed.
Intre actiunile companiilor care au scazut au fost cele ale Alro, pe fondul unor tranzactii de 849 milioane de lei, cu exceptia titlurilor bancii Transilvania si a SIF - urilor, pierderile celorlalte societati facandu-se in conditiile unei valori a tranzactiilor foarte reduse.



Piata RASDAQ
Actiunile Socep au inregistrat o crestere importanta a lichiditatii, si de altfel, si a cursului. Pachetul total transferat ieri reprezinta 2,1% din capitalul social al companiei.
Numai intr-o singura operatiune s-a transferat 0,5% din capitalul social al Socep, in total tranzactiile derulate ieri cu aceste actiuni depasind 20,4 miliarde de lei. Pe fondul unei preisuni la cumparare, actiunile Socep au castigat 3,7%, dupa o perioada de stagnare in ultima perioada, cursul depasind din nou pragul de 2.800 lei/actiune.
Un pachet mare a fost tranzactionat si in cazul actiunilor societatii Mecanica Ceahlau. Un investitor a achizitionat 4,8% din actiuni, platind un pret de 170.000 lei/actiune, cu peste 6% mai ridicat fata de cotatia medie precedenta. In cele cinci tranzactii derulate cu actiunile Mecanica s-au transferat in total 5,2% din numarul total de actiuni. Cotatia medie a fost in jurul a 168.800 lei/actiune, in crestere cu 5,4%.
O apreciere importanta au inregistrat si actiunile producatorului de ulei Argus Constanta.  Actiunile Argus au fost cotate din nou peste nivelul de 38.000 lei/actiune, ultima tranzactei perfectandu-se la pretul de 38.500 lei/actiune. Cresterea comparativ cu sedinta precedneta a fost de 3,2%. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste actiuni a fost de 2,6 miliarde de lei.
Mai puternic in atentia investitorilor s-au aflat si actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - napoca. Actiunile Sanex au castigat 1,5%, pe fondul unor tranzactii de 1,9 miliarde de lei. La inchidere, actiunile Sanex au fost cotate la un pret de 6.400 lei/actiune, apropiat de cursul mediu la care titlurile au fost tranzactionate.
Ieri s-au derulat si doua tranzactii speciale. In cadrul unei operatiuni de acest gen, s-au transferat 1,3% din actiunile societatii ONT Carpati Bucuresti, la pretul de 64.500 lei/actiune. valoarea tranzactiei a fost de 1 miliard de lei.
In cealalta tranzactie speciala s-au transferat 1,5% din actiunile societatii hoteliere Bega Turism din timisoara. Investitorul care a cumparat acest pachet a platit 68.900 lei/actiune, tranzactia insumand 1,1 miliarde de lei.
Tot ieri s-au raportat si tranzactiile realizate in cadrul unei ofertei publice de preluare, lansata de persoana fizica Constantin Bucur pentru achizitionarea a 68,7% din actiunile societatii Vest Energo Bucuresti. Ofertantul a reusit sa cumpere 26,5% din actiunile companiei, platind un pret de 25.000 lei/actiune, egal cu valoarea nominala. Valoarea transferurilor din cadrul ofertei a fost de 1,4 miliarde de lei. Bucur detinea deja 27,8% din actiunile societatii si potrivit noii legii a pietei de capital,in situatia in care dorea sa treaca peste pragul de 33%, trebuia sa faca o oferta pentru restul actiunile Vest Energo pe care nu le detinea. 
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO