Burse - Fonduri mutuale

Indicele bursier BET-C a atins un nou maxim istoric

05.10.2006, 20:22 21

Certitudinea aderarii la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007 a determinat fondurile de investitii straine sa intre puternic la cumparare pe Bursa, banii strainilor urcand ieri piata pana la un nou maxim istoric. Indicele BET-C care urmareste toate actiunile de la Bursa, mai putin cele ale SIF-urilor, a atins un nivel record. De la inceputul anului, cresterea este de 29%.
Indicele BET-C a fost lansat in 1998, valoarea lui initiala fiind de 1.000 de puncte. Ieri, indicele a atins o valoare de 5.043,35 puncte.
Cresteri au inregistrat ieri, fara exceptie, toate actiunile mari de pe piata, acestea, la randul lor, apropiindu-se de maximele istorice sau chiar depasindu-le in unele cazuri. Motorul cresterilor au fost din nou SIF-urile, care au urcat in medie cu 3%, SIF Oltenia reatingandu-si recordul de pret de 3,07 lei/actiune.
Aprecieri puternice au avut si titlurile Transelectrica, care, cu un avans de 5,7%, s-au apropiat de pragul de 32 lei/actiune, dar si actiunile Petrom, care au castigat 3,4% si au trecut din nou de pragul de 0,6 lei/actiune pentru prima data de la finalul lunii martie.
"Sunt si bani noi din partea investitorilor straini, dar in principal este vorba de fondurile de investitii care erau deja prezente pe piata. Se incearca sa se capitalizeze acum efectul aderarii la Uniunea Europeana, in conditiile in care se stie din experienta celorlalte state care au aderat inaintea noastra ca dupa acel moment pentru o perioada a urmat o stagnare si apoi chiar corectie", a declarat Cornel Fumea, directorul general al BRD Securities. El a adaugat ca aprecierile accelerate ale actiunilor sunt favorizate de faptul ca piata romaneasca este totusi o piata mica, o piata cu o lichiditate redusa.
Brokerii recomanda prudenta investitorilor in perioada urmatoare, avand in vedere ca piata vine dupa o perioada cu cresteri puternice.
"Probabil sunt niste ordine mai mari care urca piata si este posibil ca acestea sa nu fi terminat de cumparat, dar la un moment dat banii se vor termina, iar in acelasi timp exista tot mai puternic tentatia marcarii profitului. Aceasta, mai ales ca unele din actiuni sunt la pretul corect sau chiar peste acest nivel", spune Fumea. De la inceputul lunii septembrie, SIF-urile au urcat cu peste 16%, in timp ce indicele BET-C a crescut cu 11%. Numai de la inceputul lui octombrie SIF-urile au castigat 7%, iar BET-C 6%.


Salturi dupa salturi

Principalele societati de la Bursa
Societate???Cresterea de ieri (%)
Transelectrica   5,7
SIF Moldova   4,7
SIF Oltenia   3,7
Petrom   3,4
SIF Muntenia   2,9
Banca Transilvania   2,7
SIF Banat-Crisana   2,3
Rompetrol Rafinare    2,0
SIF Transilvania    1,6
BRD   0,5

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO