Burse - Fonduri mutuale

Indienii au oprit jumatate de combinat la Galati dupa ce au facut un profit de 678 mil. euro in Romania

Indienii au oprit jumatate de combinat la Galati dupa ce au facut un profit de 678 mil. euro in Romania
10.08.2009, 23:42 75

Masurile de reducere a productiei au fost puse in aplicare inca de la sfarsitul anului trecut, cand indienii au inchis unul dintre cele trei furnale operabile ale combinatului, iar pana in prezent au mai oprit doua laminoare din patru, o otelarie cu turnare continua din doua si in luna iunie au inchis si uzina Cocsochimica, formata din trei baterii de cocsificare.
Aceasta in ciuda opozitiei reprezentantilor din minister si guvern, care s-au oferit sa furnizeze utilitati mai ieftine combinatului in schimbul mentinerii functionale a cocseriei. Laminoarele de tabla groasa si laminorul de benzi la cald functioneaza alternativ, potrivit reprezentantilor sindicatului FSS Metarom.
"Inchiderea cocseriei are o influenta negativa asupra operativitatii pe termen lung a combinatului de la Galati daca, incepand de maine, nu se construieste o noua cocserie, pentru ca procesul de realizare a unei noi astfel de capacitati dureaza 2-3 ani de zile. De aceea spuneam ca Mittal trebuie sa dea garantii in acest sens. Luna aceasta combinatele din tara au mers bine, ArcelorMittal Galati si altele cateva fiind incarcate la capacitate", spune Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei, specializat in siderurgie.
Sindicalistii de la Galati spun ca temerile privind inchiderea combinatului au disparut momentan, sustinute de revenirea productiei.
"Am avut si noi aceasta temere ca daca piata otelului nu-si va reveni exista pericolul inchiderii tuturor furnalelor si otelariei, dar pentru moment a disparut pericolul inchiderii combinatului de la Galati, pentru ca productia a crescut in ultimele luni. In iulie am produs circa 100.000 de tone si pana la sfarsitul anului se previzioneaza ca se va ajunge la 200.000 de tone. Nu e ca varful atins anul trecut, cand produceam 330-350.000 de tone, dar este un semn bun", a declarat Ioan Macovei, liderul de sindicat al cocseriei care s-a inchis la ArcelorMittal Galati.
El a precizat ca fara o noua cocserie la Galati, combinatul nu va putea sa mai atinga niciodata nivelul din 2007-2008, cand producea intre 4 si 4,5 milioane de tone de otel pe an.
Oprirea unitatilor de productie de catre miliardarul Mittal la Galati vin si in contextul in care piata siderurgica a fost lovita puternic de criza, pe fondul reducerii puternice a cererii in principalele ramuri carora li se adreseaza, respectiv industria producatoare de masini si constructorii de nave.
Grupul indian, care este cel mai mare producator de otel la nivel mondial, a decis sa inchida 14 din cele 25 de furnale pe care le detinea la combinatele din Europa, unele combinate siderurgice, ca acelea de la Florange (Franta) si din Liege (Belgia), fiind inchise complet.
Totusi, recent, unele dintre acestea au fost repornite, pe fondul unei reveniri usoare a cererii la nivel mondial.
Masurile de inchidere a unor sectii din cadrul ArcelorMittal Galati au avut la baza si reducerea substantiala a comenzilor din aceasta perioada, care a facut ca vanzarile companiei sa inregistreze o contractie puternica.
Vanzarile ArcelorMittal pe piata din Romania au scazut cu 68,3% in primul semestru din acest an, la 258 de milioane de dolari, fata de 813 milioane de dolari, cat a vandut in perioada similara a anului 2008, potrivit datelor publicate de grup.
Scaderea puternica a vanzarilor a cauzat pierderi importante altor combinate detinute de ArcelorMittal pe plan local. Astfel, in primul trimestru din 2009, numai combinatele de la Roman si Iasi ale producatorului mondial au inregistrat o pierdere cumulata de 146,2 milioane de lei
(34,7 mil. euro), aproape cat afacerile aferente perioadei, de 147,5 milioane de lei (circa 35 mil. euro). Vanzarile insumate ale celor doua combinate s-au redus in primele trei luni de peste doua ori, de la 309 milioane de lei (circa 84 mil. euro).
Reducerea drastica a vanzarilor grupului ArcelorMittal in Romania a fost cauzata de problemele din sectoarele carora i se adreseaza, respectiv industria constructoare de masini, cea constructoare de nave si constructiile, care au inregistrat la fel o reducere substantiala a comenzilor.

Masurile de restructurare ale ArcelorMittal Galati:

  •   circa 3.000 de angajati din cei 13.600 de la inceputul anului au fost disponibilizati prin programe de plecari voluntare si iesirea la pensie
  •   singura capacitate de producere a cocsului din Romania a fost oprita si va trebui sa fie reconstruita complet
  •   aproape jumatate dintre capacitatile de productie din cadrul ArcelorMittal Galati au fost oprite temporar
  •   investitiile de extindere si modernizare au fost sistate, urmand sa fie realizate doar cele de mediu si de reparatii
  •   nu se produce pe stoc, productia de otel este limitata la nivelul cererii de pe piata

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO