Burse - Fonduri mutuale

Intercapital vede potential de crestere pe BRD si TLV

06.08.2008, 18:58 15

Analistii societatii de brokeraj Intercapital Invest recomanda cumparare pe titlurile Bancii Transilvania (TLV) si BRD, avand preturi tinta de 0,415 lei si respectiv 22,45 lei/actiune pentru un orizont de timp de un an, potrivit unui raport emis la finele saptamanii trecute.
Pretul vazut de Intercapital pentru actiunile Bancii Transilvania este cu circa 33% mai ridicat decat cel la care aceste titluri se tranzactionau pe parcursul sedintei de ieri, respectiv de 0,311 lei/actiune, in timp ce pentru actiunile BRD potentialul de crestere estimat este de circa 22% fata de nivelele actuale.
La jumatatea lunii trecute, analistii casei de brokeraj Raiffeisen Capital Investment (RCI) au calculat un pret corect pentru actiunile Bancii Transilvania de 0,356 lei.
Estimarile de pret ale Intercapital pentru cele doua banci s-au realizat atat pe baza unor previziuni proprii privind evolutia profiturilor acestora in urmatorii ani, precum si a indicatorilor de evaluare ale altor banci din regiune.
Astfel, prin metoda DDM (Discount Dividend Model), care se realizeaza pe baza unor estimari de profit ale casei de brokeraj pentru anii urmatori, a rezultat un pret tinta de 23,83 lei/actiune pentru titlurile BRD si de 0,39 lei/actiune in cazul celor ale Bancii Transilvania.
La previziunile de profit, analistii casei de brokeraj au precizat ca au fost luate in calcul scenarii mai pesimiste, din cauza contextului nefavorabil de pe piata din acest moment.
Comparand multiplii de evaluare a celor doua banci romanesti cu medii ale celor la care se tranzactioneaza in prezent banci de pe alte piete similare din regiune, printre care Polonia, Ungaria si Cehia, si cu media multiplilor la care s-au realizat ultimele tranzactii in sector, a rezultat un pret de 22,07 lei/actiune pentru actiunile BRD si de 0,44 lei/actiune pentru cele ale Bancii Transilvania.
Potrivit analistilor Intercapital, in ciuda inaspririi conditiilor de creditare din ultima perioada ca urmare a dobanzilor ridicate si restrictiilor impuse de BNR, sectorul bancar din Romania pastreaza inca un potential ridicat de crestere, ca urmare a gradului scazut de bancarizare comparativ cu media la nivelul Uniunii Europene.
Potrivit estimarilor acestora, activele din sectorul bancar ar urma sa creasca in urmatorii cinci ani cu o medie anuala de 23%.
Un alt aspect pozitiv il reprezinta decalajul economic comparativ cu tarile Uniunii, indicatorul PIB/cap de locuitor in Romania fiind de aproape cinci ori mai scazut fata de media la nivelul zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO