Burse - Fonduri mutuale

Interes în creştere pentru Intercontinental: acţiunile au crescut cu 73% în ultima lună

Gradul de ocupare al hotelului Intercontinental a crescut anul trecut la 59%, însă tariful mediu pe cameră a scăzut de la 400 de lei la 374 de lei

Autor: Andrei Chirileasa

18.04.2011, 23:55 402

Compania hotelieră Inter­con­tinental controlează ho­telul cuacelaşi nume din centrul Bucureştiului, cla­sificat la 5 stele. Lapreţul la care acţiunile se tranzacţionau ieri, de 0,113 lei,capitalizarea com­paniei este de 94 mil. lei (23 mil. euro), cu 40mil. lei mai mare decât în urmă cu o lună, când preţul acţiunilorera de 0,065 lei.
Preţul a crescut în acest interval cu peste 73%, pe fondul unortranzacţii tot mai mari. În ultima lună s-au transferat peste 17,5milioane de ac­ţiuni, re­pre­zentând 2% din capital, dintre care14,25 milioane de acţiuni s-au transferat prin­tr-o tranzacţiespe­cială (deal) rea­li­zată la finele lunii mar­tie, moment care acoin­cis cu începutul creş­terii acţiu­nii pe Bursă.

În acest interval, pe Bursă au fost raportaţi doi cum­părători,compania de asigurări Astra Asigurări, controlată de omul deafaceri Dan Adamescu, care a cum­părat vineri un pachet de 260.000de acţiuni, şi firma Zeta SPV Develop­ment, controlată tot defamilia Ada­mes­cu, care a cumpărat la începutul lu­nii aprilie unpachet de 20.500 de ac­ţiuni. Adamescu deţine prin interme­diul TheNova Group un pachet de 15,71% din acţiunile Intercontinental,fiind al doilea acţionar al companiei după firma RHIC Holding,înre­gistrată în Elveţia, ai cărei ac­ţionari nu suntcunoscuţi.


Adamescu a propus patru candidaţi pentru CA

Deşi oficial figurează cu o par­ticipaţie minoritară, The NovaGroup a propus patru can­didaţi pentru Consiliul de Ad­ministraţieal Inter­conti­nental: Dan Adamescu şi Ale­xander Ada­mes­cu, fiulomului de afaceri, care au fost şi până acum membri în CA,respectiv Lu­cian Ciofoaia, manager al depar­tamentului de realestate al The Nova Group, şi Daniel Onuţe, fost admi­nistrator alRoman Braşov.

Pe lista candidaţilor mai figurează Thomas Moser, actualulpreşedinte al CA şi totodată reprezentantul celui mai mare acţionaral companiei - RHIC Holding, Răzvan Ioan Pău­nes­cu, fiul luiGeorge Constantin Păunescu - unul dintre cei mai puternici oamenide afaceri din România la finele anilor '90, care a făcut şi elparte din CA până în prezent.
De altfel, multă vreme ho­telul Intercontinental s-a aflat subcontrolul familiei Păunescu. În prezent, familia Păunescu nu maifigurează cu deţineri directe în companie.
Laurenţiu Vătu, actualul director eco­nomic al companiei,candidează de ase­menea pentru reînnoirea mandatu­lui deadministrator. O altă cerere vine din par­tea firmei Lido SA, caredeţine 11,9% din acţiuni şi care a cerut alege­rea membrilor CAprin metoda votului cu­mu­lativ. Lido este reprezentată prindirec­torul gene­ral Leonard Papuc. Principalul acţionar al Lidoeste Ministerul Dezvoltării Re­gionale şi Turismului, condus deElena Udrea, cu 43% din acţiuni.
Consiliul de Ad­ministraţie al Inter­continental este alcătuit dincinci membri.



Miza: controlul activelor de peste 50 mil. euro


Principalul activ al com­paniei este hotelul In­ter­continental,situat la ki­lometrul zero al Ca­pitalei, în PiaţaUni­ver­si­tăţii. La finele anului tre­cut, firma de consultanţăimo­bi­liară DTZ Equinox a evaluat ho­telul şi terenul pe careacesta este am­pla­sat la 47,7 mil. eu­ro, la care se adau­gă unteren situat pe stra­da Ba­tiştei, eva­luat la 1,9 mil. euro.
Valoarea tere­nu­rilor şi clădirilor de­ţinute de companie a scăzutîn bilanţ, de la 246 mil. lei la finele lui 2009 la 214 mil. lei(50 mil. euro) la finele lui 2010, în urma reevalării.
Hotelul şi tere­nul aferent erau ga­ja­te la finele anului trecutîn favoarea acţionarului majo­ritar RHIC Holding pentru garantareaunui credit de 13 mil. euro contractat în anii precedenţi pen­tru afinanţa pro­gra­mul de moder­ni­za­re. În luna mar­tie com­pania acon­trac­tat un credit de 15 mil. euro de la UniCredit Ţiriac Bank,pe o perioadă de 10 ani, pentru a returna împrumutul luat de laacţionarul majoritar, care ajun­gea la scadenţă la fi­nele luniiiunie, restul banilor urmând a fi folosiţi pentru investiţii.


Pierderi de peste 110 mil. lei în ultimii şapteani

Compania a încheiat ulti­mii nouă ani pe pierderi, potrivitra­portărilor dis­po­nibile pe Bursă, doar în ultimii şapte anipierderile cu­mu­late fiind de 113,5 mil. lei, în con­diţiile încare afa­ce­rile înregistrate în aceas­tă perioadă au totalizat302,5 mil. lei. Poziţia ultracentrală şi investiţiile înmo­dernizare din ultimii ani nu au putut compensa scăderea generalăa pieţei hote­liere, determinată de criza econo­mi­că. Astfel, înultimii doi ani afacerile Inter­continental au fost în medie cu 20%mai mici decât cele din perioada 2007-2008.

Anul trecut compania a raportat afa­ceri de 41,3 mil. lei (9,7 mil.euro), în creştere cu 4,3% faţă de 2009, însă pier­derile aucrescut de la 15 mil. lei la aproape 16 mil. lei.
Din raportările companiei reiese însă că cea mai mare parte apierderilor din anii precedenţi sunt generate de pro­vizionul de 33mil. lei constituit în anii precedenţi pentru participaţiacompa­niei la capitalul social al firmei Hotel Lidor Bucureşti SRL,ca urmare a retrocedării hotelului către foştii pro­prietari. Înurma retrocedării hotelului Lido, firma la care companiaIntercon­ti­nental este acţionar unic a rămas fără ac­tive, iar înprezent încearcă să gă­sească so­luţii juridice pentru a recuperaprejudiciul.
Reprezentanţii Intercontinental mai arată că 32% din cheltuielilede anul trecut, respectiv 17,3 mil. lei, re­pre­zintă cheltuieli cuamortizarea, adică depre­cie­rea valorii activelor pe care ledeţine. Aceste chel­tuieli sunt de na­tură con­tabilă şi asigurăfonduri pen­tru proiectele viitoare de modernizare.


Gradul de ocupare a crescut de la 48% la 59% în2010

Din punctul de vedere ope­ra­ţional, ho­telul Intercontinental aînre­gis­trat o îmbunătăţire a para­me­tri­lor anul trecut, când aobţinut un profit operaţional de circa 9 mil. lei. Anul aces­tacompania mizează pe o creştere a profitului operaţional la 9,8 mil.lei, în con­diţiile în care veniturile operaţio­nale suntaş­tepta­te să crească de la 38 mil. lei la 40 mil. lei, potrivitproiectului de buget care va fi supus aprobării acţionarilor.Veniturile din cazare sunt estimate să urce cu 5,6%, la 21,9 mil.lei, în con­di­ţiile în care gradul de ocupare pentru acest an esteestimat să urce la 62,6%, de la 59,1% anul trecut, în timp cetari­ful mediu zilnic pe cameră se menţine la un nivel apropiat decel din 2010, de 374 lei.
Anul trecut gradul de ocupare a crescut semnificativ, potrivitra­por­tă­rilor companiei, de la 48,4% în 2009 la peste 59%, însătariful mediu pe ca­meră a scăzut cu 7%, de la 400 de lei la 374 delei.

Compania şi-a mai bugetat pentru acest an venituri din restaurantede 15,6 mil. lei, în creştere cu 3,7% faţă de anul trecut.


Managerii străini ai hotelului câştigă în medie 8.000 deeuro pe lună

Hotelul Intercontinental este afiliat lanţului internaţional dehoteluri cu acelaşi nume, managementul hotelului fiind asigurat deInternational Hotels Group (IHG) printr-o echipă de treimanageri.

Potrivit notelor din bilanţ, contrac­tul cu IHG a fost încheiat îndecembrie 2006 şi se întinde pe o perioadă de 15 ani, cu clauză dereînnoire automată pe două perioade de câte 5 ani.

Criteriile de performanţă stabilite în contractul de management sereferă la poziţionarea venitului mediu obţi­nut pe cameră, care nutrebuie să fie mai mic decât 90% din media pieţei, în timp ceprofitul operaţional nu trebuie să fie mai mic decât 85% dinbugetul agreat.

IHG încasează un comision anual de circa 900.000 de lei. În plus,compania plăteşte salariile celor trei manageri din partea IHG,Marten Schoenrock (director general), Fran­tisek Vlk şi AndreeaAiudi. Anul trecut indemnizaţiile plătite celor trei manageri autotalizat 1,224 mil. lei (290.000 de euro), potrivit raportuluicompaniei, fără a se preciza dacă sumele sunt brute sau nete.

Astfel, indemnizaţia medie lunară încasată de fiecare dintre ceitrei directori este de circa 8.000 de euro. La asta se adaugăbonusuri totale de 282.000 de lei (66.000 de euro).
Restul echipei de management, alcătuită din şase manageri locali, aîncasat anul trecut salarii brute de 827.000 de lei (194.000 deeuro), respectiv un salariu mediu lunar de 2.700 de euro (brut).Managerii locali au primit şi ei bonusuri totale de 282.000 delei.
Cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie au încasatindemnizaţii brute de 671.000 de lei (157.000 de euro), respectiv2.600 de euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO