Burse - Fonduri mutuale

Întoarcerea a miliarde de lei în conturi după oferta Hidroelectrica aduce creşteri substanţiale la BVB: Petrom, plus 4%, la maxim istoric. BET-TR, un nou record

Întoarcerea a miliarde de lei în conturi după oferta...

Autor: Eduard Ivanovici

06.07.2023, 07:00 1030

♦ Verde puternic şi la BRD SocGen (3%), Banca Transilvania (3,8%), Purcari (4,2%) şi TeraPlast (4,6%).

Pe 5 iulie, Bursa de Valori Bucureşti a stabilit un nou maxim istoric prin prisma indicelui BET-TR, unde sunt incluse dividendele atribuite acţio­narilor, ba chiar OMV Petrom (SNP) a doborât un record aflat în picioare de 17 ani, în contextul în care câteva miliarde de lei de pe urma ofertei Hidroelectrica (H2O) s-au întors ieri în conturile investito­rilor.

Mai exact, pe fondul alocării acţiunilor, calculele făcute de ZF arată că 4,3 miliarde lei au fost eliberate către micii investitori. Este dificil de spus cât din această sumă este cash şi cât reprezintă împrumuturile date pentru achiziţia de acţiuni H2O.

Însă cert este că întoarcerea banilor în conturi a alimentat restul bursei. De exemplu, cu mai puţin de o oră înainte de închiderea şedinţei de ieri, lichiditatea pe întreg segmentul de acţiuni de la BVB era de circa 104 milioane de lei, al doilea cel mai ridicat nivel de anul acesta.

Totodată, toţi indicii de la BVB erau pe plus, cea mai mare creştere fiind înregistrată de BET-TR, cu 2,72%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO