Burse - Fonduri mutuale

Intrarile nete de capital pe Bursa au revenit pe plus in mai

22.06.2006, 20:11 11

Soldul intrarilor nete de capital pe Bursa a revenit pe plus luna trecuta, dupa ce in aprilie si mai retragerile investitorilor straini din conturile brokerilor depasisera intrarile.
Luna trecuta, strainii au adus pe piata de capital 46,6 milioane de euro, cu doua milioane de euro mai mult decat au retras.
Investitorii straini au continuat sa cumpere si in mai mai mult decat au vandut, achizitiile acestora atingand 62,9 milioane de euro si depasind cu 12,7 milioane de euro vanzarile realizate de ei. Achizitiile strainilor au fost luna trecuta cu 25,7 milioane de euro mai ridicate decat cele din aprilie, in timp ce valoarea vanzarilor a fost cu 19,6 milioane de euro mai mare.
Luna trecuta s-a inregistrat cel mai mare numar al investitorilor institutionali care au parasit piata, patru astfel de investitori alegand sa-si retraga sumele depuse in conturi la brokeri.
De la inceputul anului, cinci investitori straini persoane juridice au iesit din piata, in timp ce 72 de investitori de acest tip au intrat, dintre acestia 10 venind pe piata in mai.
Bursa a inregistrat luna trecuta o scadere puternica, pierzand 6,5% la nivelul indicelui BET si 13,8% pe indicele BET-FI, declinul venind in contextul regional in care si celelalte piete din Europa Centrala si de Est au suferit pierderi pe fondul retragerii unor fonduri de investitii straine.
Pe actiunile din categoria "alte tipuri de intermedieri financiare", adica mai ales pe SIF-uri, strainii au fost cumparatori neti, cu achizitii de 22,3 milioane de euro si vanzari de 15,66 milioane de euro. In schimb, pe actiunile din sectiunea "alte tipuri de activitati monetare", adica pe banci, vanzarile realizate de straini au fost de 15,65 milioane de euro, in timp ce achizitiile acestora au fost de 11,6 milioane de euro.
Investitorii straini au fost vanzari neti si pe titlurile din categoria "extractia hidrocarburilor", adica mai ales pe Petrom, cu achizitii de 6,2 milioane de euro si vanzari de 6,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO