Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au mai pus bani la buzunar

Investitorii au mai pus bani la buzunar

Click pentru imaginea marita

07.09.2006, 19:09 15

Bursa a inregistrat ieri o corectie usoara pe mai toate titlurile lichide de pe piata, SIF-urile si Transelectrica fiind din nou in centrul atentiei investitorilor. Analistii spun ca scaderile de ieri nu sunt decat mici corectii dupa cresterea importanta pe care a luat-o piata in ultima saptamana.
"Este o corectie temporara, o relaxare a pietei dupa avantul pe care l-au luat cotatiile in ultima perioada si se inscrie in nota normala. Analiza tehnica arata ca trendul se mentine in continuare de crestere, atat pe termen scurt cat si lung, insa este posibil sa mai asistam la mici corectii pe parcurs", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.
"Sunt si motive de inversare de trend dar mai mult pe suportul conditiilor defavorabile de pe pietele externe, acestea aratand cam rosii (in scadere - n. red.). Dupa trei-patru zile de scaderi sustinute putem sa ne gandim si la acest lucru, insa cred ca este vorba de o corectie de moment", a declarat Adrian Caramiha, presedintele Eastern Securities.
Titlurile Transelectrica au pierdut ieri peste 3%, dupa ce intr-o singura saptamana de la listare castigasera aproape 25%, iar randamentul este mult mai generos daca luam in calcul pretul de oferta. Tranzactiile cu aceste actiuni s-au mentinut ridicate si au insumat aproape 2 mil. euro (6,8 mil. lei).
"Atat investitorii care au subscris in cadrul ofertei publice, cat si cei care au achizitionat actiuni in primele zile dupa listare au obtinut randamente foarte ridicate, iar unii au considerat ca pretul a urcat destul de mult incat sa-si marcheze profiturile. Cred ca vom mai avea parte de fluctuatii de acest gen pe actiunile Transelectrica in urmatoarele sedinte de tranzactionare, dupa care sa asistam la o stabilizare a cotatiei, posibil in jurul a 25-26 de lei/actiune", considera Marcel Murgoci.
SIF-urile au pierdut ieri in medie aproape 0,7%, cea mai mare parte a scaderilor survenind mai ales pe final. Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate din piata, pierzand aproape 1,1%, pe un rulaj de 2,7 mil. euro (8,5 mil. lei).
Indicele BET a inchis in coborare cu 0,8%, ca urmare a scaderilor de pana la 1% inregistrate de titlurile Petrom, Banca Transilvania si Rompetrol.
"O parte din investitorii straini au intrat deja pe piata, insa o alta parte asteapta raportul de tara, pentru ca in strainatate administratorii de fonduri actioneaza mai mult pe baza declaratiilor oficiale, nu pe zvonuri", spune Caramiha.

Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri putin peste 1%, pe un rulaj de aproape 2,7 milioane de euro (8,5 milioane de lei). "SIF-urile mai au loc de crestere numai daca ne gandim la valoarea pachetului detinut de acestea la BCR pe seama pretului platit de Erste si a valorii acestor pachete in detinerile SIF-urilor. Insa un potential mare de crestere provine din posibilitatea listarii actiunilor BCR pe o bursa care vor conduce din nou la aprecierea participatiilor la BCR si implicit a portofoliilor acestora", spune Adrian Caramiha, presedintele societatii de brokeraj Eastern Securities. Inchiderea pe titlurile SIF Oltenia s-a realizat la un pret de 2,75 lei/actiune.

Titlurile Transelectrica au inregistrat o scadere de peste 3%, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 2,1 milioane de euro (6,8 mil. lei). "Au fost si ordine mai marisoare cu actiuni Transelectrica azi (n. red. - ieri), atat la vanzare cat si la cumparare, insa nu cred ca se pune problema unor iesiri din partea investitorilor mari", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au fost tranzactionate la un minim de 27,1 lei/actiune, insa au atins un prag maxim de 28,8 lei/actiune, pretul cel mai ridicat inregistrat de la listare si pana in prezent, pentru ca inchiderea sa aiba loc la un pret de 27,4 lei/actiune.

Actiunile Petrom au pierdut aproape 1%, continuand trendul usor de scadere din ultimele sedinte. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la 0,72 mil. euro (2,3 mil. lei). "Investitorii pe actiunile Petrom sunt foarte sensibili la stirile legate de distribuirea pachetului de 8% din actiunile companiei si sunt nelinistiti in conditiile iminentei unei oferte mari pe care vanzarea acestui pachet ar cauza-o. Cred ca evolutia acestor actiuni in urmatoarea perioada va fi destul de instabila, iar cursul va fluctua in jurul valorilor de 0,54-0,55 lei/actiune", considera Marcel Murgoci. Actiunile Petrom au inchis sedinta la cursul de 0,545 lei/actiune.

Titlurile producatorului de medicamente Biofarm au castigat aproape 1%, pe fondul unor transferuri mai ridicate decat de obicei, in valoare de 0,27 milioane de euro (0,86 milioane de lei). "Volumul mai mare de azi s-ar putea datora faptului ca unul din actionarii Biofarm a mai acumulat niste pachete de actiuni. Consider ca desi companiile din domeniul farmaceutic si-au mai diminuat cresterile de profit, investitiile pe acest segment sunt destul de profitabile", spune Marcel Murgoci. De la sfarsitul lui iunie, aceste titluri au castigat peste 30%. In ultima perioada, actiunile Biofarm au fluctuat usor in jurul pretului de 0,57 lei/actiune, cotatie la care au si inchis sedinta de ieri.

Actiunile producatorului de Tevi Mittal Steel Roman (fosta Petrotub) au pierdut ieri 2,2%, mentinandu-se pe un trend de scadere dupa maximele atinse saptamana trecuta. Aceste titluri au facut obiectul unor tranzactii in valoare de circa 50.000 de euro (0,16 milioane de lei). "Investitorii speculativi au luat pozitii de vanzare dupa aprecierile importante ale cursului din ultima perioada. Probabil vor mai inregistra scaderi dupa care cursul sa se stabilizeze sau sa creasca usor", considera Marcel Murgoci. De la inceputul anului, actiunile Mittal Stlel Roman au crescut de peste 3 ori. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 13,2 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels