Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au mizat pe respingerea moţiunii şi au intrat la cumpărare

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

27.10.2010, 23:05 21

Bursa a crescut miercuri cu numai 0,18 procente, într-o piaţă încare unii speculatori au mizat în a doua parte a şedinţei perespingerea moţiunii de cenzură, anticipând alte sesiuni decreşteri şi au ridicat preţurile acţiunilor SIF în medie cu 2,39procente. Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua lapreţuri în scădere uşoară, însă în prima parte a şedinţei aurecuperat corecţiile şi au trecut pe creştere abia după ora 14:00,însă ritmul a fost mai lent decât în cazul titlurilor SIF.

Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF)au fost primele care au avansat, în jurul orei 13:00.

Dacă la deschidere SIF-urile au coborât în medie cu peste 1%, îna doua parte a zilei au revenit pe creştere, iar punctul maxim alindicelui BET-FI a fost atins chiar la finalul sesiunii.

Totodată, cele mai lichide zece acţiuni au încheiat ziua lacotaţii în creştere în medie cu 0,46%, iar titlurile companiilordin sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,22% pestenivelul de la finalul sesiunii anterioare.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeazăevoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a avansat cu 0,92%.

Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmeide brokeraj IFB Finwest Arad, crede că piaţa a fost pe creştereîntrucât unii investitori mizează pe faptul că moţiunea de cenzurănu va fi adoptată şi astfel încearcă să profite dinainte decreşterile care ar putea urma.

"Senzaţia este că moţiunea nu va trece de Parlament, astadatorită declaraţiilor din ultimele două-trei zile, a comentariilorambasadorului american şi a faptului că parcă este o cutumă camoţiunea să se dezbată exact când delegaţia FMI este la uşaGuvernului. Este clar că dacă moţiunea nu va trece, va urma operioadă mai stabilă din punct de vedere politic şi financiardatorită faptului că următoarea tranşă de la FMI esta aproapesigură", a declarat Dragolea.

Totuşi, investitorii au fost prudenţi la tranzacţionare şi auintrodus ordine pentru volume reduse de acţiuni, aşteptândrezultatul votului moţiunii de cenzură din Parlament. Dezbaterilepe marginea moţiunii au început la ora 11:30, însă nici până lafinalul şedinţei bursiere parlamentarii nu şi-au expirmatvotul.

Lichiditatea pieţei acţiunilor a fost de numai 10,8 milioane delei (2,5 milioane de euro), sumă cu 8% mai mare decât rulajul demarţi, de 10 milioane lei (2,3 milioane euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi ale SIF Moldova (SIF2) au fostcele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 2,9 milioane lei,respectiv 2 milioane lei, şi au susţinut 47% din rulajul pieţeiprincipale.

Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a avansat cu 2,07%, la 1,48 lei,iar acţiunile SIF Moldova au crescut cu 3,31%, la 1,25 lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 0,7%. Majoritatea burselor din EuropaCentrală şi de Est erau în creştere cu până la 0,5%, în timp cepieţele din Ungaria şi Rusia au coborât cu 1% şi, respectiv,1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO