Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la Bursă au realizat în 2022 peste 1,67 milioane de tranzacţii, un număr record, cu 9% peste nivelul din 2021

Investitorii de la Bursă au realizat în 2022 peste 1,67...

Autor: Roxana Rosu

17.01.2023, 14:17 241

Investitorii de la Bursă au realizat peste 1,67 milioane de tranzacţii în 2022, un număr record de tranzacţii, cu 9% peste nivelul din 2021, arată datele publicate de BVB.

De asemenea, anul trecut la Bursă au fost realizate 42 de runde de finantare,  mai mult de jumătate din nivelul record din 2021. Valoarea totală a rundelor a ajuns la 1,9 miliarde euro, apropiat de maximul din 2021, de 2 miliarde euro.

„Anul 2022 a fost un adevarat carusel pentru pietele de capital internationale, care au fost marcate de volatilitate accentuata. Dupa o perioada foarte lunga caracterizata prin politici monetare relaxate, presiunile inflationiste au determinat demararea unui ciclu de crestere agresiva a dobanzilor la nivel global. Ceea ce a fost remarcabil in 2022 este faptul ca rundele de finantare prin piata de capital au continuat, chiar daca intr-un ritm mai lent, fiind dovezi clare ca ne indeplinim cu eficienta rolul de pilon esential pentru finantarea economiei”, a spus Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

In ultimii 4 ani, la BVB s-au derulat 149 de runde de finantare care au totalizat 6,1 miliarde euro. Din cele 149 de runde, 38 au fost emisiuni de actiuni si 111 emisiuni de obligatiuni.

Tot anul trecut, la finalul trimestrului 3, numărul investitorilor a ajuns la peste 128.000, un maxim pentru piata de capital românească.

 În cee ace priveşte rulajul, BVB  a atins un nou record, cu o valoare de tranzactionare pe toate pietele, cu toate tipurile de instrumente financiare, de 24 miliarde lei, în crestere cu 11%. Pe segmentul de acţiuni, anul trecut au fost realizate tranzacţii de aproape 13,5 miliarde lei.

Lichiditatea medie zilnică pe Piata Reglementata (PR) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a fost de 95,6 milioane lei.

 „Anul 2022 a demonstrat fara echivoc ca parametrii de lichiditate ai bursei au atins niveluri record, doborand maximele atinse in anul precedent. Este important sa notam ca intr-un an complicat pentru toate pietele de capital, la bursa romaneasca am avut recorduri pe trei paliere de lichiditate: tranzactii totale record de 24 miliarde lei, lichiditate medie zilnica de aproape 100 milioane lei si aproape 1,7 milioane tranzactii. Demersurile noastre pentru imbunatatirea semnificativa a lichiditatii, mai ales pe zona de actiuni, vor continua intr-un mod sustinut, eforturile din ultimii ani pentru eficientizarea pietei fiind reflectate si prin evolutia actiunii BVB, care anul trecut a inregistrat cea mai buna performanta din indicele BET, cu o crestere de aproape 40%, luand in calcul doar aprecierea pretului. Daca tinem cont si de dividende, atunci randamentul este de peste 42%.”, a precizat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO