Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe bursă nu au reacţionat la îmbunătăţirea prognozelor macroeconomice

Investitorii de pe bursă nu au reacţionat la...

Autor: Stefan Musgociu

31.07.2013, 20:56 515

Bursa de la Bucureşti a scăzut nesem­nificativ, cu 0,1%, într-o piaţă unde rulajele au continuat să fie reduse în cazul majorităţii acţiunilor, iar lichi­ditatea a fost salvată de tranzacţii cu titlurile BRD (BRD), Fondul Proprie­tatea (FP) şi Erste (EBS).

„Momentan, volumele tran­zac­ţionate sunt caracteristice lunilor de vară. Cât timp piaţa locală continuă să aibă o evoluţie laterală, cred că şi volumele vor rămâne la nivelul actual. Probabil că săptămânile următoare, odată cu publicarea rezultatelor pe al doilea trimestru, vor începe să crească şi rulajele“, a declarat Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

Piaţa a fost apatică şi în ultima şedinţă a lunii şi nu a reacţionat defel la declaraţiile reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional cu privire la noul acord cu România şi nici la îm­bunătăţirea prognozei de creştere economică a României de către FMI, la 2% pentru acest an.

La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei ca­tegorii şi la secţiunea titlurilor inter­naţionale.

Lichiditatea a fost salvată şi miercuri doar de câteva acţiuni. Astfel, peste 80% din rulajul pieţei a fost asigurat de tranzacţii cu acţiunile BRD (9,8 milioane lei, din care trei deal-uri de 8,6 milioane lei), cu titlurile Fon­dului Proprietatea (6,6 milioane lei, din care două deal-uri de 3,2 milioane lei) şi cu acţiunile băncii austriece Erste (5,6 milioane lei).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 27 mil. lei (6,1 mil. euro), valoare cu 19% peste lichiditatea de marţi, de 22,6 mil. lei (5,1 mil. euro).

Cel mai mare pachet de acţiuni BRD a fost cedat la ora 15:56, pentru 7,8 mi­lioane lei, şi cel mai probabil a re­prezentat un schimb de final de lună între portofoliile unor investitori.

Volumele de tranzacţionare au rămas ridicate în cazul acţiunilor Erste, aceasta fiind una dintre notele caracteristice titlurilor băncii austriece în această lună, după ce Erste a anunţat o majorare de capital de 660 milioane euro.

„Activitatea ridicată pe acţiunile Erste nu poate să ne semnaleze decât prezenţa în piaţă a unei societăţi de investiţii locale. Atâta vreme cât există contraparte, interesul tuturor par­ticipanţilor este ca tranzacţiile să se efectueze pe piaţa locală“, a afirmat Păşălan.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,1%, iar indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare.

Pe segmentul destinat obliga­ţiunilor a fost transferat un pachet de titluri de stat, pentru 10,5 milioane lei (2,4 mi­lioane euro).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursa de la Frankfurt era în scădere cu 0,2%, piaţa de la Paris era în stagnare, iar bursa de la Londra era în creştere cu aproape 1%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 1.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO