Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de retail au un câştig de 22% în două luni pentru acţiunile Petrom cumpărate în oferta Fondului Proprietatea

Investitorii de retail au un câştig de 22% în două...

Autor: Dan Grigore Ivan

13.12.2016, 00:08 813

Creşterea cotaţiei de petrol, alimentată în principal de acordul la care au ajuns cei 13 membri ai OPEC pe 30 noiem­brie, s-a propagat şi în preţul acţiunilor com­paniilor energetice, iar după creş­teri importante pe plan extern, unda a ajuns şi la Bu­cureşti.

Încrederea investitorilor în viitorul sectorului a fost aca­parată şi de compania petrolieră OMV Pe­trom (SNP), ale cărei acţiuni s-au apreciat cu 5,43% de la data acordului OPEC şi până în prezent.

Oferta Fondului Proprietatea (FP) de înstrăinare a unei participaţii de 6,4% din Petrom a dat ocazia in­ves­titorilor de retail să cumpere acţiuni Petrom la pre­ţuri cu discounturi între 3% şi 5% faţă de preţul fi­nal, echivalentul unor cotaţii de 0,1995 lei şi 0,2040 lei. Astfel, un investitor care ar fi hotărât să se angre­ne­ze într-o astfel de poziţie ar înregistra astăzi un ran­dament de peste 20% din octombrie până în prezent.

Cotaţia petrolului Brent, etalonul sub care sunt încheiate două treimi din contractele petroliere, a cres­cut de la anunţul OPEC din data de 30 noiembrie cu peste 20%, atingând nivelul de 56 dolari/baril, ni­vel nemaiîntâlnit din vara anului 2015. Ieri preţul pe­tro­lului a crescut cu peste 4% în contextul în care şi alte ţări producătoare de petrol nemembre ale OPEC s-au raliat măsurii concertate de îngheţare a pro­duc­ţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO