Burse - Fonduri mutuale

Investitorii romani se uita iar pe pietele internationale

11.09.2007, 18:56 10

Indicele societatilor de investitii fianciare, BET-FI, a cazut ieri cu peste 2%, iar cele mai importante zece societati listate pe piata de la Bucuresti au pierdut si ele peste 1%. Bursa incepe din nou sa ii obisnuiasca pe investitori cu sedintele de corectie, iar valoarea tranzactiilor cu actiuni, care luni nu a depasit 8 milioane de euro pe piata reglementata, vine sa mentina starea de apatie.
Bursa de la noi a mers din nou in tandem cu pietele din zona si cu cele mai importante burse din Europa care si-au revenit insa dupa inchiderea de la Bucuresti. Acestea debutasera pe rosu, dupa ce vineri indicele Dow Jones In-dustrial Average pierduse 1,9% in urma anuntului de micsorare a numarului de locuri de munca in Statele Unite.
"Ceea ce s-a intamplat vineri la pe piata americana a dus la reactii negative si pe Bursa autohtona. Investitorii au inceput din nou sa se uite la ceea ce se intampla pe restul pietelor", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Ieri, piata americana a deschis pe verde, iar principalul indice de pe Wall Street castiga la inchiderea editiei circa 0,6%. "Iesirea din aceasta situatie de antipatie in randul investitorilor va veni cu timpul. Este nevoie de o stire ca lansarea contractelor derivate pe indicele BET sau inceperea subscrerii la Transgaz pentru a scoate piata din aceasta stare latenta", este de parere Marcel Murgoci.
Piata reglementata a fost marcata in prima sedinta a saptamanii de scaderea serioasa a societatilor de investitii financiare, doar SIF Oltenia, cel mai tranzactionat titlu ieri, a depasit o valoare a tranzactilor de 1 milion de euro.
Printre perdantii pietei s-au numarat din nou companiile considerate blue-chips in piata: Banca Transilvania, BRD sau Petrom. Rompetrol Rafinare Cons-tanta continua scaderile de dupa sedin-tele de explozie si a pierdut luni 1,6%.
Sectiunea Regular a pietei RASDAQ a resimtit si ea presiunea de pe principalii indici ai pietei si, desi indicele RASDAQ-C a inregistrat o usoara urcare, multe dintre companiile de aici au inchis pe rosu.
Segmentul XMBS, fosta piata de negociere extrabursiera, surprinde din nou si aduce cresteri importante pe cei mai lichizi emitenti listati aici. Comnord, Concefa Sibiu sau Cars Tarnaveni au fost doar cateva dintre companiile din domeniul constructiilor si al materia-lelor de constructii care au adus randamente importante investitorilor.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 2,27%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta de ieri la circa 1,22 mil. de euro (4,04 mil. de lei), reprezentand primul rulaj din piata. SIF Oltenia a vandut saptamana trecuta un pachet de 3,6% din actiunile producatorului de componente auto Altur Slatina pentru suma de 0,47 mil. de euro (1,55 mil. de lei), reducandu-si astfel participatia in cadrul Altur la 18,5%. SIF Oltenia a vandut la mijlocul lunii iulie pachetul majoritar de 62% din actiunile Altur, pentru care a incasat peste 10 mil. de euro. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat la pretul de 4,3 lei/actiune.

Actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut ieri 0,97%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 496.000 de euro (1,64 de milioane de lei), printre primele zece de la Bursa. Actionarii companiei de transport a energiei electrice ar putea aproba in adunarea generala de la jumatatea lunii viitoare rectificarea, in sens pozitiv, a estimarilor pe acest an, desi in primul semestru a raportat rezultate in scadere. Bugetul rectificat al firmei pentru anul 2007 cuprinde venituri totale de 2,57 miliarde de lei, in crestere cu 2% fata de nivelul prognozat anterior, in timp ce profitul brut rectificat, de 75 de milioane de lei, este mai mare cu 7% fata de castigul anticipat initial.

Titlurile Vrancart Adjud (VNC) s-au apreciat ieri cu 1,11%, pe fondul unei lichiditati de circa 118.000 de euro (389.000 de lei). De la inceputul anului, titlurile producatorului de hartie si carton au crescut cu peste 61%, de la un pret de 0,113 lei/actiune in prima sedinta din luna ianuarie. Luna august a adus o pierdere de 3,07% pentru actiunile Vrancart, acestea scazand de la un pret de 0,201 lei/actiune la inceputul lunii la 0,195 lei/actiune in ultima sedinta din august. Cel mai mare rulaj al anului a fost atins in august, acesta fiind de 1,69 milioane de lei. Actiunile companiei au scazut de la inceputul lui septembrie cu 2,74%, pana la un pret de 0,182 lei/actiune in ultima sedinta.

Actiunile Stirom BucureSti (STIB) au sarit ieri cu 14,54%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la 325.000 de euro (1,08 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj de pe piata RASDAQ. Compania, care actioneaza in industria sticlei, a obtinut un profit brut de 4,1 mil. euro (13,7 mil. lei) in primele 6 luni ale acestui an, fata de 333.000 de euro (1.2 mil. lei) cat a obtinut in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a firmei a fost de 22,1 mil. euro (73 mil. lei), apreciindu-se cu 15% (in euro) fata de perioada similara a anului trecut. Ultima tranzactie cu titlurile Stirom s-a perfectat la un pret de 26 lei/actiune.

Actiunile Comnord BucureSti (COSC) au sarit ieri cu 17,53%, pe fondul unor tranzactii speciale in valoare de 288.000 de euro (954.000 de lei), reprezentand al treilea rulaj de pe RASDAQ. Compania de constructii vrea sa cumpere doua terenuri situate in localitatea Buftea, judetul Ilfov, cu o suprafata de peste 80.000 de metri patrati, de la producatorul de otel beton Procema. Tranzactia se va ridica la maxim patru milioane de euro. In vederea achizitionarii celor doua terenuri si a constructiilor aferente, care au suprafata totala de aproape 48.000 de metri patrati, actionarii Comnord au aprobat saptamana trecuta incheierea unei promisiuni de vanzare-cumparare cu firma Procema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO