Burse - Fonduri mutuale

Investitorii s-au cam săturat de scăderile de pe bursă

Investitorii s-au cam săturat de scăderile de pe bursă

Foto Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu

25.05.2012, 00:05 1294

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,52% (indicele BET-C), contrar evo­luţiei burselor vest-europene, într-o piaţă în care operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au acoperit 56% din lichiditate.

Piaţa a deschis ziua în stagnare deşi bursele vest-europene au revenit pe creştere, iar volu­mele de acţiuni tran­zacţionate au con­tinuat să fie reduse. În urmă­toarea oră bursa lo­cală a scăzut, in­fluen­ţată de tre­cerea pie­ţelor vest-euro­pene pe roşu după pu­bli­carea unor date şi indicatori sub aştep­tări privind evo­luţia econo­miilor din zona euro. Traiec­to­ria pie­ţelor externe s-a inversat apoi şi co­taţiile s-au mutat pe verde, însă piaţa de la Bucureşti a ră­mas pe scădere uşoară, iar volu­mele de tranzac­ţio­nare au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor.

"Odată cu stingerea ecourilor de la dividende uşor-uşor interesul a scăzut pe piaţă, în timp ce pe pieţele externe investitorii au devenit din ce în ce mai tensionaţi. Din păcate la noi situaţia este mereu mai amplă şi se reflectă fie în scăderi agresive, fie în volume reduse. Răzleţ mai apare câte o tranzacţie mai mare, dar care îşi stinge repede efectul. Cred că majoritatea investitorilor şi-au format orizonturi de timp foarte scurte şi asta nu face decât să amplifice indecizia privind evoluţia bursei", a declarat Adrian Bărbu­lescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transac­tion.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scă­dere cu 0,55%, iar ti­tlurile com­pa­niilor din sectorul energetic pla­sau indicele BET-NG cu 0,29% sub ni­velul de miercuri. In­di­cele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­du­lui Pro­prie­tatea (FP), a co­bo­rât cu 0,62%.

Investitorii au tran­zacţionat în total acţiuni de 12,6 mil. lei (2,8 mil. euro), valoare foarte apropiată de rulajul şedinţei precedente, de 12,8 mil. lei (2,9 mil. euro).

"Atât timp cât nu se va ajunge la o soluţie pe termen lung în ceea ce priveşte Grecia şi posibile alte state vizate, nu putem vorbi de o clari­ficare a situaţiei pe pieţe. În ultimii doi ani de când s-a declanşat acest virus al falimentelor de stat, tot ce au putut face marile forţe econo­mice ale Europei a fost să cumpere timp şi mai puţin să vină cu soluţii practice şi de durată", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,1 mil. lei, şi au asigurat 56% din rulajul bursei. Preţul acestor acţiuni a scăzut cu 1,2%, la 0,4841 lei.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Transil­vania (934.000 de lei), Transelectrica (906.000 de lei), OMV Petrom (763.000 de lei) şi SIF Muntenia (676.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 197.000 de lei, valoare cu 8% mai redusă decât rulajul de miercuri, de 214.000 de lei.

Acţiunile Electroprecizia Săcele (ELZY) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 47.000 de lei, iar preţul a urcat cu 11,11%, la 3 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,5%, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de investitorii care au considerat că scăderile din şedinţele precedente au dus preţurile destul de jos. Totuşi, pieţele sunt încă tensionate după publicarea unor indicatori economici sub aşteptări în zona euro, precum şi din cauza temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO