Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt mai precauti dupa experienta corectiilor trecute

16.03.2007, 19:45 13

Bursa a inchis ieri in usoara urcare, societatile de investitii financiare inregistrand cea mai puternica urcare, dupa ce miercuri s-au corectat cel mai serios.
Lichiditatea a coborat ieri la un nivel minim, valoarea tranzactiilor din piata fiind de putin peste 10,5 milioane de euro.
Revenirea timida de pe piata de capital romaneasca are loc in contextul unei evolutii pozitive si a pietelor internationale, dupa corectia din sedinta de marti, cand indicii burselor asiatice si americane au inchis in scadere cu 2-3%.
La ora inchiderii bursei de la noi, principalul indice bursier al Frantei, CAC 40 se afla in urcare cu putin aproape 1%, iar cel al bursei londoneze, FTSE 100, inregistra un avans de 1,5%.
Brokerii sunt de parere ca ieri am avut parte de o sedinta de revenire si de incertitudine in randul investitorilor. In plus, in piata s-a manifestat o volatilitate crescuta, dupa ce initial indicele BET a deschis pe minus.
"Am avut parte de o sedinta de asteptare si una de revenire pentru cotatii. Deprecierile din ultima perioada au fost influentate de evolutia pietelor externe, iar cel mai mult au avut de suferit SIF, pe care investitorii straini sunt destul de activi", spune Andreea Ciobanu, analist la societatea de brokeraj Intercapital Invest.
Indicele BET-FI a urcat in finalul sedintei de ieri cu 1,53%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 5 mil. euro (16,86 mil. lei), peste 47% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
SIF Moldova, care a avut cel mai mult de pierdut in urma corectiei de miercuri, a revenit ieri si a inchis in urcare cu 1,92% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,04 mil. euro (3,54 mil. lei), al patrulea rulaj in urma SIF Oltenia si a celor doua banci, BRD si Banca Transilvania.
Indicele BET, carea urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni in functie de lichiditatea si capitalizarea bursiera, a urcat ieri cu 0,48%, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 10,58 mil. euro (35,79 mil. lei).
Transelectrica a inregistrat a doua sedinta consecutiva de usoara scadere, dupa ce vestea ca societatea a bugetat pentru anul in curs un profit de circa 4,5 ori mai mic decat anul trecut a avut ca efect o crestere a cotatiei.
BRD a urcat ieri cu 5%, dupa ce in sedinta anterioara pierduse 8,7%, si a ramas cea mai tranzactionata actiune.

Actiunile SIF Moldova cu crescut ieri cu 1,92%. Titlurile societatii au inregistrat ieri al patrulea rulaj de la Bursa, atingand o lichiditate de 1,04 mil. euro (3,54 mil. lei). Aprecierea de ieri vine dupa ce in sedinta de corectie de miercuri actiunile SIF Moldova au cazut cu 4,41%. "Titlurile societatilor de investitii financiare sunt sensibile la contextul politic intern si la cel de pe pietele de capital internationale, investitorii straini fiind foarte activi pe aceste titluri", spune Andreea Ciobanu. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat ieri la un pret de 2,65 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei actiunea a atins un maxim de 2,66 lei/actiune.

Pretul titlurilor Banca Transilvania a ramas neschimbat in timpul sedintei de ieri, pentru a patra zi consecutiv. Actiunile bancii s-au aflat ieri pe locul trei in topul rulajelor, cu o valoare a tranzactiilor de 1,62 mil. euro (5,48 mil. lei). "In sectorul bancar mai sunt foarte putine banci de preluat, iar una dintre ele este Transilvania. Daca ar fi sa analizam titlul doar din punct de vedere fundamental, actiunea pare destul de scumpa. Avand in vedere nevoia de finantare a bancii este posibil ca si anul acesta sa apeleze la capitalizarea profitului si la atragerea de fonduri de la actionari", spune Andreea Ciobanu, analist la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Titlurile companiei din domeniul petrolier Petrom au pierdut ieri 1,65%, dupa cresterea de 4,31% inregistrata miercuri. Actiunile Petrom au realizat un rulaj de 0,36 mil. euro (1,22 mil. lei), fiind de aproape 10 ori mai scazut decat cel de miercuri. "Rezultatele economice ale Petrom au fost peste cele preliminate la inceputul anului trecut, si o crestere neasteptata a profitului s-a inregistrat in ultimul trimestru. Exista totusi o anumita neliniste in legatura cu pachetul de 8% destinat angajatilor care odata intrate in piata ar crea volatilitatea ridicata pe aceste titluri", spune Andreea Ciobanu. Ultima tranzactie cu titlurile Petrom s-a perfectat ieri la un pret de 0,595.

Actiunile producatorului de bere Bermas Suceava s-au apreciat ieri cu 2,76%, pe fondul unui rulaj de 54.200 de euro (183.300 de lei). Titlurile companiei au inregistrat in ultimele trei sedinte o crestere de 6,29%. Producatorul mizeaza in acest an pe o crestere a ponderii berii la halba in totalul vanzarilor companiei, aceasta fiind momentan de 40%. Compania detine o cota de aproximativ 30% din vanzarile de bere la halba pe piata producatorilor independenti din Romania. Bermas se asteapta la o crestere cu 5-6% a pietei berii in 2007, crestere mai mica decat cea de 12% de anul trecut. Ultima tranzactie cu titlurile Bermas s-a perfectat ieri la un pret de 1,86 lei/actiune.

Titlurile companiei specializate in constructia si repararea materialului rulant Remarul 16 Februarie au sarit ieri cu 6,58%, aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de pe piata regular a RASDAQ. Tranzactiile cu actiunile companiei au inregistrat ieri o lichiditate de 124.200 euro (0,42 mil. lei). Compania estimeaza o crestere cu 30% a cifrei de afaceri in 2007, pana la nivelul de 28 mil. euro (aproximativ 94 mil. lei). "Interesul investitorilor pentru emitentii RASDAQ va urca odata cu cresterea transparentei pe aceasta piata", spune Andreea Ciobanu, analist la Intercapital. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat ieri la un pret de 25,9 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO