Burse - Fonduri mutuale

IPO-urile si titlurile de stat - remedii pentru insanatosirea Bursei

IPO-urile si titlurile de stat - remedii pentru insanatosirea Bursei

Stere Farmache: Nimeni nu poate estima cu exactitate evolutia Bursei. In conditiile de fata trebuie sa incercam sa mentinem un volum rezonabil de tranzactii

21.03.2008, 17:31 33

IPO-urile si tranzactionarea de noi instrumente financiare asemeni titlurilor de stat sunt doar cateva dintre remediile pentru insanatosirea Bursei enuntate de participantii la evenimentul "Piata de capital - oportunitati si provocari", organizat de ZF impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti si partenerii Schoenherr si Asociatii, Raiffeisen Capital & Investment, STK Emergent si IMPACT Developer & Contractor.
Cresterea economica de 6% de anul trecut alaturi de o dinamica de peste 29% a investitiilor in economia nationala indica faptul ca turbulentele bursiere din a doua jumatate a anului trecut si pana in prezent nu iau in calcul evolutia indicatorilor macroeconomici.
"Anul trecut Romania a inregistrat o dinamica a investitiilor de 29%, situandu-se astfel pe primul loc in Uniunea Europeana dupa rata de crestere, in conditiile in care avansul investitiilor in economia nationala a fost de 19,6% in 2006, a doua pozitie in Europa. Media Produsului Intern Brut pe cap de locuitor a fost de 5.600 de euro, iar pentru anul in curs aceasta va atinge 6.200 de euro pe cap de locuitor", a spus Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, adaugand ca nu exista semnale de criza economica in Romania.
Corectiile agresive ale bursei locale din ultimele luni au deplasat atentia investitorilor de la actiuni inspre titluri mai putin riscante, asemeni obligatiunilor si titlurilor de stat, instrumente dezvoltate insuficient in Romania.
"Prezenta titlurilor de stat pe Bursa ar fi fost o solutie pentru piata de capital, tinand cont de conditiile dificile din piata, deoarece investitorii s-ar fi orientat catre aceste titluri, care sunt sigure, in ciuda radamentului mai mic. Pentru viitor, este greu de anticipat care va fi volumul tranzactiilor cu titluri de stat pe piata de capital", a declarat presedintele BVB, in cadrul evenimentului organizat de ZF.
Formula de listare adoptata de Ministerul Finantelor presupune tranzactionarea titlurilor de stat simultana la BVB si pe piata secundara interbancara.
"Cel putin 20% din titlurile de stat vor fi listate la bursa, restul fiind tranzactionate pe piata interbancara. Lunar Ministerul Finantelor va juca pe piata titlurilor de stat si nu doar pentru a acoperi goluri. Listarea titlurilor de stat va creste increderea in moneda nationala", a adaugat Vosganian.
Pentru listarea titlurilor de stat la BVB a fost alcatuita o comisie, formata din cate doi reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor, Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Turbulentele de pe piata de capital au dus nu doar la scaderea agresiva a cotatiilor bursiere, ci a avut un impact negativ si asupra noilor intrati pe Bursa.
"Daca Bursa ar fi evoluat normal, am fi inregistrat o cadenta mai buna de Oferte Publice Initiale (IPO-uri), avand in vedere ca cel mai important flux de investitori la Bursa a fost raportat in cadrul ofertelor publice", a afirmat reprezentantul Bursei de Valori.
Conditiile neprielnice de pe piata de capital ar putea intarzia si listarea Fondului Proprietatea, despre care ministrul finantelor a declarat la inceputul anului ca va deveni o realitate bursiera in 2008.
"Daca procedurile si pregatirile pentru listare vor fi gata in luna decembrie si conditiile de piata nu vor fi bune, vom lista Fondul Proprietatea in luna ianuarie a anului viitor", a precizat Varujan Vosganian.
Turbulentele de pe piata de capital nu i-au speriat inca nici pe investitorii privati care vor sa-si listeze companiile pe Bursa. "Vom merge inainte cu listarile pe care le avem programate pentru acest an, respectiv Teraplast si Adeplast, in ciuda contextului nefavorabil de pe Bursa", a declarat Bogdan Campianu, directorul departamentului de piete de capital din cadrul Raiffeisen Capital & Investments.
De la inceputul anului s-au derulat doua oferte publice initiale: cea a fondului inchis STK Emergent, care a fost subscrisa in proportie de 42%, si cea a producatorului de contoare Contor Group Arad, care a fost deja subscrisa in intregime, urmand sa se incheie astazi.
"In perioadele volatile, cand Bursele sunt in scadere, sunt de preferat investitiile in companii de utilitati, resurse naturale, metalele, mai putin expuse volatilitatii monedei nationale. De asemenea, este recomandata mentinerea unei pozitii mari de cash in portofoliu pentru a putea contracara si profita de fluctuatiile pietei", a explicat Liviu Giugiumica, managing director la societatea de brokeraj CA IB Securities.
El mai spune ca investitorii cauta actiuni "mai sigure" in perioade de criza, cum ar fi cele ale companiilor din domeniul utilitatilor sau al industriei extractive.
Un alt domeniu care poate oferi oportunitati pe Bursa de la Bucuresti este cel imobiliar.
"Am ales sa investim in domeniul imobiliar o parte din activele noastre, deoarece avem incredere in potentialul de crestere al acestui sector in Romania", a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, administratorul fondului STK Emergent.
Dan Ioan Popp, presedintele Impact, singurul dezvoltator imobiliar listat la Bursa, sustine ca piata imobiliara este inca slab dezvoltata.
"Ca sa ajungem din urma tarile din Uniunea Europeana, ar trebui sa se construiasca 250.000 de locuinte pe an in urmatorii 25 de ani", a declarat Popp.
In cadrul evenimentului organizat de Ziarul Financiar, Mihai Radulescu, partener in cadrul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii a vorbit despre ofertele de preluare derulate prin Bursa. " Concentrarile economice realizate prin intermediul ofertelor publice de preluare derulate pe Bursa nu trebuie puse in aplicare inainte de autorizarea lor de catre Consiliul Concurentei", a avertizat Radulescu.
Presedintele Bursei de Valori a mai anuntat intentia de extindere a actualului orar de tranzactionare in scopul cresterii eficientei. Astfel, Bursa va incepe o serie de discutii si cu societatile de brokeraj, agentii, administratorii de fonduri si investitorii pentru prelungirea programului zilnic de tranzactionare cu doua sau chiar trei ore, ceea ce ar duce la o perioada similara cu cea a sedintelor pietelor din regiune.
"Incercam sa facem din Depozitarul Central un 'hub' (nod - n.r.) in zona de est a Europei. Incercam sa extindem activitatea de depozitare si pentru alte state, in prezent avem semnale pozitive din partea Bulgariei, Serbiei si Republicii Moldova", a spus Pop.
De asemenea, presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, a aratat necesitatea reducerii comisioanelor practicate de CNVM pentru cumpararea de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO