Burse - Fonduri mutuale

Ironia crizei: Armatorii au ajuns să plătească traderii de materii prime ca să le plimbe navele pe mare

Ironia crizei: Armatorii au ajuns să plătească traderii de materii prime ca să le plimbe navele pe mare

Autor: Adrian Ionut Cojocar

06.02.2012, 18:03 785

Glencore International, cea mai mare companie de trading al mărfurilor din lume, a ajuns să primească bani de la armatori pentru a-i transporta marfa după ce indicele de referinţă pentru costul transportului pe mare s-a prăbuşit recent şi a atins nivelurile cele mai reduse din ultimii ani, potrivit Bloomberg.

Gencore primeşte 2000 de dolari pe zi de la un armator pentru ca traderul să le folosească navele pentru transportul de grâne din Austrialia către Europa, în condiţiile în care în mod normal traderul ar fi trebuit să plătească pentru a folosi navele armatorilor.

Pe fondul crizei din ultimii ani însă şi în condiţiile unui boom pe piaţa de construcţii navale, numărul de nave de transport pentru mărfuri a ajuns în prezent să depăşească cu mult necesarul la nivel mondial şi pentru a-şi menţine navele în condiţii optime armatorii au ajuns să plătească în loc să fie plătiţi pentru serviciile lor.

În ultimii ani constructorii navali nu mai produc aproape deloc containere de transport ci se orientează către alte sortimente de nave din cauză că preţul acestora a ajuns să fie atât de coborât încât nu mai acoperă costurile de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO