Burse - Fonduri mutuale

Jucatorii asteapta deciziile AGA

26.03.2001, 00:00 23



Brokerii se asteapta in acesta saptamana la o evolutie modesta a Bursei de Valori, din cauza ca au trectut majoritatea datelor de dividende si anunuturile de actiuni gratuite sunt pe sfarsite. Variatii de preturi ar putea sa vina doar daca vor exista decizii surpriza ale actionarilor unora dintre societati.

Societatile de investitii financiare s-au mentinut stabile in sedinta de ieri,

indicele BET-FI a urcand cu doar 0,77%, la 1.041,83 puncte. Valoarea tranzactiilor s-a mentinut si ea redusa. Brokerii se asteapta la mentinerea acestui aspect a pietei actiunilor SIF pentru urmatoarele luni.

"Cred ca preturile actiunilor SIF se vor mentine pe la aceste nivele, unde se vor acumula cantitati destul de mici de actiuni" este de parere atefan Iordache, broker a Romglobal Invest Group.

Brokerii asteapta acum Adunarile Generale ale actionarilor, care sunt programate la sfarsitul acestei saptamani.

"Cred ca incepnd de acum si pana la sfarsitul verii actiunile SIF-urilor o sa fie stabile. Surprize ar puitea sa apara in adunarile generale ale actionarilor" a spus Constantin Dinu, trader la societatea de brokeraj Unicapital.

Cea mai buna evolutie a avut, pe parcursul saptamanii trecute, titlurile emise de SIF Transilvania, care s-au apreciat cu 3,33%. Ultima tranzactie din aceasta saptamana s-a realizat la 620 lei/actiune. SIF Banat Crisana a inregistrat, de asemenea, o evolutie buna pe parcursul saptamanii trecute, titlurile sale apreciindu-se cu 2,33%, la 483 lei/actiune.

In schimb, celelalte trei SIF au inregistrat deprecieri. Cea mai accentuata, de 1,31%, a fost inregistrata de SIF Muntenia, care a incheiat saptamana la 452 lei/actiune.

Titlurile emise de SIF Moldova au pierdut 0,51%, ultima operatiune de vineri incheindu-se la 385 lei/actiune, iar cele ale SIF Oltenia au incheiat sedinta de vineri la 437 lei, cu 0,45% mai putin fata de ultima sedinta din saptamana anterioara.

O evolutie negativa a fost consemnata si pentru societatea Alro Slatina, una dintre cele mai importante din piata. Actiunile emise de aceasta societate s-au depreciat cu 2,5%, iar pretul s-a mentinut in intervalul 23.000-25.500 lei.

Brokerii spun ca in piata sunt destul de putine ordine de cumparare, apreciind ca ar putea urma usoare scaderi pe Alro.

Titlurile antibiotice Iasi au continuat sa coboare accentuat. Cotatia de referinta pentru actiunile producatorului de medicamente a fost stabilita la 1.420 lei/actiune, in scadere cu 15% fata de sedinta precedenta. Brokerii asteapta in acesta saptamana strabilizarea cursului Antibiotice, care a intrat pe trend descendent dupa anuntarea distributiei unor actiuni gratuite.

Actiunile Trepia s-au stabilizat la 1.670 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii reduse, de doar 60 milioane de lei.

Indicii bursieri au inregistrat scaderi accentuate. Indicele general al BVB, BET-C, a pierdut 13,77% si a incheiat intervalul la 509,74 puncte. Indicele BET, care are in portofoliu zece societati cotate la categoria I, a scazut cu 8,17%, la 581,64 puncte.



Valoarea tranzactiilor pe piata extrabursiera RASDAQ a fost in crestere, datorita incheierii vineri a unor tranzactii speciale, prin care unii investitori au incercat concentrarea detinerilor in anumite societati.

Indicele RASDAQ a incheiat saptamana la 707,21 puncte, cu 0,34% mai mult decat la inchiderea precedenta. Valoarea totala a operatiunilor a fost de 33,6 miliarde de lei, iar media zilnica de 6,73 miliarde de lei, maximul fiind consemnat vineri, cand valoarea totala a depasit 17 miliarde de lei.

In aceasta sedinta s-au incheiat sase tranzactii speciale, pentru patru societati. Trei operatiuni speciale, in valoare totala de 5,575 miliarde de lei, s-au realizat pentru societatea Geromed Sibiu.

In sedinta de tranzactionare de vineri a pietei RASDAQ, sectorul turistic a avut o evolutie pozitiva, in general, pe o lichiditate in crestere. Societatea Mamaia Constanta a inregistrat o apreciere de 26,67%, datorita a trei tranzactii realizate intre 19.000 lei si 23.500 lei/actiune, pretul mediu stabilindu-se la 23.160 lei/actiune.

Pentru societatea Turism Felix Baile Felix s-au incheiat opt tranzactii, cu 3.455 titluri, aceastea inregistrand o apreciere de 18,04%, iar pretul mediu s-a stabilit la 48.606 lei/actiune, maximul sedintei fiind de 49.000 lei/actiune.

O valoare ridicata a tranzactiilor, de peste 3,3 miliarde de lei, s-a incheiat pentru societatea Generalcom Bucuresti. Chiar daca la nivelul pretului mediu, aceasta societate a scazut cu 8,38%, la 5.039 lei/actiune, interesul pentru societatile detinatoare de spatii comerciale, in special din Bucuresti, este ridicat, au afirmat surse din piata.

Pentru societatea Tampa Brasov, care activeaza in sectorul alimentatiei publice si detine spatii comerciale, s-a incheiat in sedinta de vineri o tranzactie speciala, cu un pachet de actiuni reprezentand 12,6879% din capitalul social, printr-un plasament secundar privat. La aceasta societate, SIF Transilvania a fost raportata ca actionar, la 3 mai 2000, cu 12,6900% din capital.

In sedinta de vineri s-a incheiat oferta publica de cumparare pentru 4,86% din actiunile emise de ICME Electroizolante Bucuresti, care a fost lansata de compania austriaca Isovolta Ostereichissche Isolierstoffenwerke.

De asemenea, vineri a inceput si desfasurarea ofertei de cumparare lansata de Broadhurst Investment Ltd, pentru 32,053% din actiunile societatii Intex Brasov, detinatoare de spatii comerciale, pretul oferit fiind de 3.200 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO