Burse - Fonduri mutuale

Jucatorii au inceput saptamana cu optimism

08.05.2001, 00:00 13



Bursa de Valori a avut ieri o sedinta destul de buna in care cele mai importante companii de la categoria I au inregistrat cresteri. Exceptie au facut actiunile bancilor si a societatilor de investitii financiare care s-au mentinut relativ stabile.

Antibiotice Iasi, Alro Slatina, Terapia Cluj, Oltchim, Arctic Gaiesti, Azomures si Electroaparataj au incheiat toate in crestere. Brokerii spun ca acesta ca acesta se datoreaza fie revenirii preturilor dupa scaderile de saptamana trecuta, fie rezultatelor bune pe primele trei luni ale anului.

Una peste alta jucatorii au aratat la acest inceput de saptamana dorinta de a lua pozitii mai riscante, jucand pe actiunile companiilor, iesind totodata de pe actiunile bancilor si a SIF-urilor, care sunt vazute ca actiuni defensive si mai sigure.

Actiunile Antibiotice au urcat ieri pe fondul rezultatelor financiare pozitive, dupa ce unul dintre cumparatori si-a pierdut rabdarea si a cumparat toate actiunile din piata pana la pretul de 1.800 de lei/actiune.

Au urmat apoi si alte ordine de cumparare care au dus cursul pana la 1.830 lei/actiune, nivel la care a fost stabilita si cotatia de referinta. Cursul Antibiotce a inregistrat o crestere de 7,6%.

Evolutia buna a Antibiotice a influentat si actiunile Terapia, cau au uract ieri cu 2,4%, pana la 1.740 lei/actiune, nivelul maxim al zilei. Majoritatea tranzactiilor s-au realizat la acest pret, cumparatorii preluand din titlurile afisate la vanzare.

Dupa ce a scazut purernic saptamana trecuta, Alro a revenit in zona pozitiva. Titlurile producatorului de Aluminiu au incheiat sedinta de ieri la 22.500 lei/actiune, in crestere cu 4,7% fata de sedinta precedenta.

"Alro a scazut saptamana trecuta puternic pentru ca nu prea erau cumparatori in piata. Acum lucrurile s-au schimbat si cursul a inceput sa creasca", a declarat pentru Ziarul Financiar Alin Brendea, trader la Prime Transaction.

Valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni este considerata de operatori destul de redusa. In sedinta de ieri s-au transferat 22.600 actiuni Alro, in valoare de 139 milioane de lei.

Titlurile producatorului de locomotive Electroputere au incheiat sedinta de ieri in crestere. Speculatiile privind privatizarea si dividendul ridicat stabilit in acest an continua sa sustina cursul acestor actiuni.

Cotatia Electroputere a incheiat sedinta de ieri la 440 lei/actiune, in crestere cu 2,3% fata de sedinta precedenta lasnd jucatorilor un castig teoretic atat din crestere cotatiei cat si din dividend.

Societatea a stabilit pentru acest an un dividend de 240 lei/actiune, ceea ce reprezinta o afacere excelenta in raport cu pretul din piata. Multi analisti au insa indoieli cand si daca se va plati acest dividend.

Operatorii spun ca chiar si in cazul in care dividendul va fi platit foarte tarziu, astfel incat valoarea reala a platii va fi doar jumatate din cea nominala tot este o afacere, pentru ca aterior datei dividendului titlurile Electroaparataj puteau fi cumparate la preturi situate in jur de 400 lei/actiune.



In lipsa tranzactiilor speciale valoarea operatiunilor efectuate ieri pe piata extrabursiera Rasdaq a fost de 2,64 miliarde de lei.

Cele mai multe tranzactii au fost efectuate, ca de fapt in toate zilele ultimei luni, cu actiunile furnizorului de combustibil pentru aeronave Romarc Fuel (Petrom Aviation). In sedinta de ieri, numarul tranzactiilor a fost de 15 iar valoarea acestora a fost de 257,58 milioane de lei.

Cotatia actiunilor a oscilat in cursul zilei intre 1.900 de lei si 2.000 de lei iar pretul mediu a fost de 1.919 lei, in scadere cu 0,61% in comparatie cu ziua anterioara.

Tot ieri s-a raportat inchiderea ofertei publice de cumparare pentru 450.000 de actiuni ale companiei comerciale Bucur Obor. Actiunile tintite reprezinta 3,36% din capitalul social iar pretul de oferta a fost de 4.400 de lei/actiune.

In final, numarul actiunilor achizitionate a fost de 24.813. Capitalul social al Bucur Obor este de 13,37 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Ultima cotatie a actiunilor in piata a fost de 4.367 de lei.

Actiunile producatorului de sticla plata Geromed Medias continua sa se afle in atentia investitorilor, fiind implicate in noua tranzactii. Cresterea la nivelul pretului mediu a fost de 5,83% pana la 2.328 de lei iar valoarea tranzactiilor a fost de 50,19 milioane de lei.

Titlurile producatorului de bere Brau Union Romania au fost implicate ieri in doua tranzactii, ambele la pretul de 15.000 de lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 38 de milioane de lei iar numarul actiunilor schimbate a fost de 2.538.

Actiunile producatorului de ciment Romcim Bucuresti, controlat de grupul francez Lafarge, au fost tranzactionate la pretul de 30.000 de lei pe intreaga durata a sedintei de ieri. Numarul actiunilor Romcim transferate a fost de 647 iar numarul tranzactiilor a fost de trei. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Romcim a fost de 19,41 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO