Burse - Fonduri mutuale

Jucatorii mizeaza in continuare pe SIF-uri

28.02.2001, 00:00 15



Actiunile Societatilor de Investitii Financiare au fost cele mai tranzactionate titluri in sedinta de ieri, pe fondul unei activitati destul de reduse pentru celelalte companii de la Bursa.

Singura crestere dintre cele cinci SIF-uri a fost inregistrata ieri de SIF Moldova, pentru care ultima tranzactie s-a realizat la 375 de lei/actiune, in crestere cu 1,9% fata de sedinta precedenta.

Pretul actiunilor SIF Muntenia a continuat sa coboare, pentru ca a fost depasita data la care aceste actiuni dadeau dreptul la dividende.

SIF Muntenia a fost cotata ieri la 493 lei/actiune, in scadere cu 15% fata de sedinta precedenta. Brokeri sunt insa de parere ca incepand de astazi cursul SIF Muntenia ar trebui sa-si gaseasca un echilibru.

"Incepand de astazi valoarea tranzactiilor pe SIF Muntenia ar trebui sa creasca. Totodata pretul ar trebui sa se opreasca din scadere" a declarat pentru Ziarul Financiar Claudiu Simulescu, director de operatiuni la Capital Securities.

Pretul actiunilor SIF Muntenia au urcat pana la 680 lei/actiune inainte ultima zi de cumparare pentru dividende si a scazut pana acum cu 187 de lei. Brokerii estimeaza un dividend de 200 de lei de la SIF Muntenia.

SIF Oltenia s-a mentinut stabila in sedinta de ieri, cursul ramanand la 620 lei/actiune. Societatea a anuntat data 15 martie ca data de inregistrare pentru plata dividendelor. AGA SIF Oltenia se va desfasura pe 29 martie, iar ultima data de cumparare a actiunilor pentru a beneficia de dividende este 12 martie.

SIF Transilvania s-a mentinut la 600 lei/actiune iat SIF Banat Crisana la 450 lei/actiune.

Turbomecanica a avut o evolutie foarte buna, inregistrand o crestere de 14,1%, toate cele cinci operatiuni, in valoare de 13,5 milioane lei, fiind realizate la 52.500 lei, pretul maxim admis de regulamentul bursei.

Aceasta societate isi va majora capitalul social, iar detinatorii de actiuni care vor participa la AGA vor primi titluri din noua emisiune.

Banca Transilvania a inregistrat o crestere de 1,5%, ajungand, la inchidere, la 1.400 lei, dupa ce a atins un maxim de 1.420 lei.

La categoria a II-a, societatea Automobile Dacia a inchis sedinta la acelasi pret ca si luni, 590 lei. Pentru aceasta societate s-a incheiat o noua opretaiune pe piata "deal", la un pret de 600 lei, in valoare de 540 milioane lei.

O evolutie foarte buna au avut si titlurile emise de societatea aantierul Naval Orsova, care a convocat AGA pentru 23 martie. Aceasta sedinta a fost penultima in care investitorii pot cumpara actiuni pentru a putea participa la AGA.

Titlturile emise de aantierul Naval Orsova s-au tranzactionat numai la 14.400 lei, care este si noul maxim istoric pentru ultimul an de tranzactionare.

Pe un trend ascendent s-au incadrat si actiunile societatii Petrolexportimport. Acestea au inchis sedinta la 165.000 lei, cu 7,8% mai mult decat luni.



Cemat Bucuresti, cea mai tranzactionata actiune de ieri, a inregistrat o crestere a pretului mediu de 3.037%. Cresterea a fost determinata de o singura tranzactie cu 64.000 actiuni la un pret de 16 ori mai mare decat valoarea nominala.

Cele mai tranzactionate societati pe piata extrabursiera au fost ieri Cematt Bucuresti cotata la 16.001 lei/actiune, Sanex pentru care pretul mediu a fost stabilit la 322 lei/actiune si Optimex Bucuresti cotata la 11.910 lei/actiune.

Indicele RASDAQ a scazut cu 0,50% la 721,75 puncte. Din calculul indicelui au fost excluse cele cinci tranzactiile speciale de ieri.

Pe Sanex Cluj au fost operate doua tranzactii speciale cu 1,4 milioane si respectiv 368.140 actiuni. Valoarea cumulata a acestor tranzactii a fost de 535 milioane de lei. Cotatia titlurilor Sanex s-a miscat ieri intre 300 si 550 lei/actiune.

Pentru Optimex Bucuresti, societate care detine si administreaza spatii comerciale, s-au realizat ieri doar doua tranzactii. Prima a fost o tranzactie in valoare de 588 miliaone de lei la pretul de 12.000 lei/actiune. Ce-a de-a doua s-a realizat la 2.400 lei/actiune, cu un numar mic de titluri.

Celelate transferuri speciale s-au realizat pe Bradul Miercurea Cicuc si Mobitex Bucuresti.

Titlurile ANA-IMEP Pitesti au urcat cu 7,23%, pana la 1891 lei/actiune. Cresterea i-a surprins pe operatori care se asteptau la scaderi pentru ca data de referinta pentru aceste actiuni a trecut. Au fost realizate 16 operatii cu 2.456 actiuni la o valoare totala de doar circa cinci milioane de lei.

Victoria Prahova a revenit cu o crestere de 4,96%, dupa ce in ultima zi a saptamanii trecute a pierdut 14,76 %, pretul mediu de marti fiind de 29.912 lei.

Valoarea totala a tranzactiilor a crescut in sedinta de marti a pietei extrabursiere la 5,18 miliarde de lei de la 1,59 miliarde de lei in sedinta precedenta.

Volumul tranzactiilor a fost de 3,27 milioane de actiuni. Au fost efectuate 535 tranzactii, pentru actiunile a 281 de societati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO