Burse - Fonduri mutuale

Julius Baer a mai recuperat din pierderile de pe Bursa

10.02.2009, 17:30 15

Valoarea participatiilor detinute de cel mai mare investitor de la Bursa, Julius Baer, a urcat cu circa 10% in ultimele doua luni ale anului trecut, ajungand la circa 95 mil. dolari, fata de 86 mil. dolari valoarea detinerilor acestuia la 31 octombrie, potrivit calculelor ZF pe baza raportarilor publicate pe site-ul administratorului.

Ponderea investitiilor romanesti in activele fondurilor administrate de Artio Global (fost Julius Baer) au urcat usor in intervalul 31 octombrie - 31 decembrie, semn ca acesta nu a facut schimbari semnificative in detinerile pe care le avea pe piata de la Bucuresti.
Astfel, expunerea pe Bursa a fondului Artio International Equity Fund a urcat in ultimele doua luni din 2008 de la 0,5% la 0,67% din valoarea activelor nete ale acestuia, iar in cazul celorlalte doua fonduri administrate de Julius Baer, Artio International Equity Fund II si Artio Global Equity Fund, ponderile investitiilor in actiuni romanesti au urcat de la 0,3% la 0,35% in cazul primului si de la 0,1% la 0,13% pentru cel de-al doilea fond.
Cresterea expunerii acestor fonduri fata de Romania poate fi pusa pe seama evolutiei mai bune a Bursei fata de alte piete in aceasta perioada.
Astfel, in ultimele doua luni ale anului trecut, SIF-urile s-au apreciat in medie cu 13,4%, iar indicele BET-XT a urcat in acelasi interval cu circa 3%.
Divizia de asset management a bancii elvetiene Julius Baer s-a confruntat anul trecut cu retrageri masive ale clientilor, valoarea neta a retragerilor ridicandu-se in 2008 la 27,2 mld. de franci elvetieni (25,6 mld. dolari), respectiv un sfert din valoarea activelor pe care aceasta divizie le avea sub administrare la finele anului trecut.
Per total, activele administrate de Julius Baer s-au redus in 2008 aproape la jumatate, pana la 115,5 mld. franci elvetieni (109 mld. dolari), de la 211,6 mld. franci elvetieni (187 mld. dolari), valoarea acestora cu un an in urma.
Rascumpararile investitorilor au determinat Julius Baer sa vanda si din activele romanesti pe parcursul anului trecut. Fondurile administrate de Artio Global au vandut in noiembrie 7,5% din actiunile Intercontinental (RCHI) pentru circa 1,6 mil. euro si un pachet important la Biofarm Bucuresti, insa nu au iesit de pe titlurile lichide pe care le detin, precum BRD si Petrom. La 31 octombrie 2008, fondurile administrate de Artio Global Management, divizia de asset management a Julius Baer, aveau detineri de 18,8 mil. dolari in actiuni BRD si 14,1 milioane de dolari in titluri Petrom. Alte participatii importante detinute de Julius Baer la Bucuresti erau la aceeasi data in actiuni Rompetrol Rafinare (4,8 milioane de dolari) si SIF-uri (3,7 milioane de dolari).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO