Burse - Fonduri mutuale

Lichiditatea revine la valorile din vara, sustinuta de tranzactiile cu Petrom

26.10.2007, 17:50 8

Valoarea tranzactiilor pe piata spot de la Bucuresti a urcat ieri la 33,8 mil. euro, pe fondul unor tranzactii deal, in care partile negociaza direct cu titlurile Petrom. Rulajul cu actiunile companiei detinute de austriecii de la OMV a urcat la 13,5 milioane de euro in urma celor noua tranzactii speciale.
"Spotul s-a calmat din nou. Mi-au atras atentia doar tranzactiile mai importante cu titlurile Petrom. Cel mai probabil a fost vorba despre miscari din partea investitorilor institutionali, fonduri de investitii din afara", spune Adrian Caramiha, director general adjunct al societatii de servicii si investitii financiare Broker Cluj.
BET a pierdut 0,44%, iar societatile de investitii financiare s-au corectat cu 0,34%. A fost o zi moderata de scaderi pentru toti indicii romanesti. Europa in schimb, a urcat cu peste 1% pe cei mai importanti indici din piata, iar Dow Jones Industrial Average se afla pe minus la ora inchiderii editiei. Indicele londonez FTSE 100 inregistra in acelasi timp un avans de aproape 1%.
Segmentul RASDAQ a contribuit la statistica generala a lichiditatii de pe piata autohtona cu un rulaj de 6,5 milioane de euro. Macofil si producatorul de cabluri electrice si optice Iproeb au fost vedetele pietei.
Piata asteapta in continuare oferta companiei transportatoare de gaze naturale Transgaz, programata pentru sfarsitul lunii viitoare. Multi dintre brokeri vad acest eveniment ca pe unul care ar putea influenta decisiv sfarsitul de an pe Bursa. Ei mizeaza pe fondurile care vor ramane in urma suprasubscrierii de titluri si care cel mai probabil vor lua drumul pietei, intrand pe alte actiuni.
"Toata lumea asteapta cu nerabdare oferta de la Transgaz. Piata vede acest eveniment ca pe singurul care ar putea sa aduca o inchidere de an in urcare puternica. Singurul lucru pe care insa pot sa il afirm acum este ca oferta va fi suprasubscrisa", spune Adrian Caramiha.
Desi unii dintre brokeri mizeaza pe liniste relativa pana la deschiderea ofertei Transgaz, rezultatele financiare ale companiilor pe primele noua luni, precum si situatia de pe scena politica reprezinta posibile motive pentru a readuce efervescenta pe Bursa.
"Mai pot aparea evenimente care sa miste piata. Scena politica autohtona ramane instabila, iar pietele internationale vor veni cu siguranta cu noutati", spune Adrian Caramiha.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 0,23%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 1,49 milioane de euro (5,03 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj de la Bursa, dupa SIF Moldova, cu tranzactii de 6 mil. lei. Dupa demisia presedintelui executiv al BCR, Nicolae Danila, SIF-urile vor sa ajunga, pana la sfarsitul anului, la un acord pentru numirea a doi reprezentanti in Consiliul de Supraveghere al bancii, deoarece au ramas foarte putini romani in conducerea BCR. Danila, care a demisionat marti, va fi inlocuit incepand cu 1 decembrie de vicepresedintele executiv al bancii Manfred Wimmer.

Actiunile Impact Bucuresti (IMP) au crescut ieri cu 4,81% pe fondul unui rulaj de aproximativ 97.000 de euro (0,3 milioane de lei). Aprecierea de ieri vine dupa ce titlurile dezvoltatorului imobiliar au pierdut miercuri 2,8%, fiind cea mai mare crestere din ultimele doua saptamani. De la inceputul lunii, actiunile Impact au crescut cu circa 1,9%, de la un pret de 1,07 lei/actiune in prima sedinta din octombrie. Cel mai mare rulaj al lunii, de 1,24 milioane de euro (4,17 milioane de lei), a fost atins pe 15 octombrie, sedinta in care actiunile companiei au crescut cu 2,78%. Ultima tranzactie cu titlurile Impact Bucuresti s-a perfectat ieri la un pret de 1,09 lei/actiune.

Actiunile THR Marea Neagra (EFO) au pierdut ieri 6,82%, dupa un rulaj de doar 16.000 de euro (55.000 de lei), fata de 0,51 milioane de euro (1,71 milioane de lei) din sedinta precedenta. Titlurile companiei au revenit astfel dupa cresterea de 13,4% de miercuri. Cresterea de miercuri a venit dupa ce SIF Transilvania a declarat ca intentioneaza sa investeasca peste 100 de milioane de euro in societatile de turism din portofoliu. Titlurile companiei au pierdut de la inceputul lunii circa 3,4%, scazand de la pretul de 2,12 lei/actiune din 1 octombrie. Ultima tranzactie cu titlurile THR Marea Neagra s-a perfectat ieri la un pret de 2,05 lei/actiune.

Titlurile Ceramica Iasi (CERE) s-au apreciat ieri cu 0,91%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta de ieri la circa 223.000 de euro (0,75 milioane de lei), reprezentand al patrulea rulaj de pe piata RASDAQ. Producatorul de materiale de constructii, recent achizitionat de fondul de investitii american Advent, isi propune sa investeasca cea mai mare parte a fondurilor atrase prin majorarea de capital, de circa 15 milioane de euro, in cresterea capacitatii de productie cu circa 65%. De asemenea, compania doreste sa mai stranga alte resurse financiare, cel mai probabil prin imprumuturi la banci, pentru a-si dubla capacitatea de productie.

Titlurile Galgros Galati (GALV) au sarit ieri cu 7,14%, pe fondul unui rulaj de 89.000 de euro (0,3 milioane de lei). Societatea care activeaza in industria alimentara doreste sa majoreze capitalul social de la 4 milioane de lei la 8 millioane de lei. Daca majorarea va fi aprobata de Consiliul de Administratie, compania va emite 1,6 milioane de actiuni, fara prima de emisiune, la valoarea nominala de 2,5 lei/actiune. Fiecare actionar va putea subscrie o actiune noua pentru fiecare actiune detinuta la data de referinta. Societatea din Galati este controlata de catre omul de afaceri Catalin Chelu, care detine un pachet de 78% din numarul total de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO