Burse - Fonduri mutuale

Lipsa de evenimente îi ţine în aşteptare pe investitori, iar tranzacţiile de pe bursă scad de la o zi la alta

Lipsa de evenimente îi ţine în aşteptare pe investitori, iar tranzacţiile de pe bursă scad de la o zi la alta
19.04.2012, 00:04 463

Bursa de la Bucureşti a scăzut nesemnificativ, cu 0,15% (indicele BET-C), într-o piaţă în care jucătorii au continuat să absenteze de la tran­zacţionare, iar lichiditatea a fost de doar 10,8 mi­lioane de lei (2,4 milioane de euro).

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă în primele 30 de minute a pierdut câştigul fragil, de 0,14%, şi a intrat pe roşu. Scăderea a fost, însă, de intensitate redusă, punctul minim al indicelui general BET-C a fost atins în jurul orei 15:00, când piaţa era cu 0,6% sub nivelul de marţi.

"Acest tipar cu volume reduse de tran­zacţionare este întâlnit în jurul sărbătorilor şi în perioada de vară. Această amorţeală vine împreună cu o perioadă în care nu se desfăşoară evenimente semnificative atât la noi, cât şi pe pieţele externe. Piaţa nu este influenţată vizibil nici de evenimentele de pe plan extern, deoarece orice mişcare mai amplă pe pieţele externe în ultimele săptămâni se desfăşoară după închiderea sesiunii de la Bucureşti şi deschiderea sesiunii americane", a declarat Bogdan Niculae, trader la departamentul pieţe de capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare faţă de marţi, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,73% sub nivelul sesiunii precedente.

"Intervalul în care se mişcă indicele BET de la sfârşitul lunii februarie până în prezent indică în continuare o rezistenţă semnificativă în jurul valorii de 5.410 puncte. În momentul de faţă suntem undeva la jumătatea range-ului şi mă aştept să vedem uşoare corecţii dacă întâlnirile G20 şi FMI de la sfârşitul acestei săptămâni vor aduce semnale care vor fi percepute negativ de pieţe. Rezultatele licitaţiilor pentru titluri de stat spaniole cu o maturitate de 2 şi 10 ani programate pentru mâine ar putea, de asemenea, declanşa o mişcare a pieţelor", a adăugat brokerul.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prietatea (FP), a închis aproape de nivelul pre­cedent.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de doar 10,8 milioane de lei (2,4 milioane de euro), valoare cu 25% sub rulajul de marţi, de 14,5 milioane de lei (3,3 milioane de euro).

Circa 28% din lichiditate a fost asigurată de două deal-uri cu 0,04% din titlurile BRD (BRD) pentru 3,1 milioane de lei. Opera­ţiunile au fost rea­li­zate la 10,6 lei, preţ si­milar celui de la finalul şedinţei anterioare şi celui la care a fost realizată marţi o tranzacţie negociată cu 0,03% din acţiunile băncii.

Pe piaţa principală acţiunile BRD au crescut cu 0,94%, la 10,7 lei, pe un rulaj de 51.000 de lei.

"Mă aştept ca această perioadă de dezinteres din partea investitorilor să se tempereze odată cu apropierea datelor de înregistrare pentru dividende, atunci când speculatorii vor decide să marcheze profiturile. Până la acel moment deal-urile rămân singura soluţie pentru cei care doresc să tran­zacţioneze cantităţi semnificative. Motivul pentru care investitorii de talie mare aleg să facă deal-uri este de înţeles dacă luăm în calcul că în ultima lună volumele de tranzacţionare înregistrate de acţiunile din indicele BET a scăzut constant de la o medie de aproape 35 milioane de lei pe zi la aproximativ 9 milioane de lei pe zi", a mai spus Niculae.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu transferuri de 2,6 milioane lei. Preţul acestor titluri a scăzut cu 0,09%, la 0,5625 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Transilvania (1,1 milioane de lei) şi SIF Moldova (1 milion de lei). Titlurile SIF Transilvania au crescut cu 0,57%, la 0,7 lei, iar acţiunile SIF Moldova au scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 1,304 lei.

Pe piaţa RASDAQ, operaţiunile au cumulat 2,3 milioane de lei, sumă de aproape două ori mai mare decât rulajul de marţi, de 1,2 milioane de lei. Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată din nou de acţiunile producătorului de confecţii Braiconf Brăila (BRCR).

Pentru 2 milioane de lei au fost transferate acţiuni reprezentând 10% din capitalul social al societăţii. În ultimele două şedinţe, cel mai mare acţionar minoritar al firmei, Ştefan-Alexandru Toderiţă, a vândut aproape tot pachetul de titluri deţinut, reprezentând 12,44% din acţiunile Braiconf.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-euro­pene erau în scădere cu până la 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO